Sveika mityba – tai ne tik daržovės ir vaisiai. Į ją turėtų įeiti mėsa, paukštiena, žuvis ir jūros gėrybės, pienas ir grūdiniai produktai. Kalbant apie grūdines kultūras, atsižvelgiant į jų įvairovę, sunku išsirinkti sveikiausias. Yra kelios rūšys.
Sužinokime, kokius grūdinius produktus turėtumėte įtraukti į savo mitybą, kad išsaugotumėte sveikatą.
Avižos
Tik neapsigaukite, ne avižų dribsniai, o pilno grūdo avižos. Avižose yra skaidulų, antioksidantų, vitaminų ir kitų junginių, kurie gerina žarnyno, širdies, kraujagyslių sveikatą.
Miežiai
Turi tokių pat savybių kaip ir avižos. Mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, palaiko sveiką cukraus ir insulino kiekį. Juose taip pat gausu B grupės vitaminų, geležies ir kalio.
Rudieji ryžiai
Be skaidulinių medžiagų, juose yra baltymų, daug vitaminų ir mineralinių medžiagų (seleno, magnio, fosforo). Pastebėta, kad šių grūdų valgymas padeda kontroliuoti svorį.
Grikiai
Juose nėra glitimo (tai dabar akcentuoja daugelis dietų), juose gausu baltymų, ląstelienos ir kitų maistinių medžiagų. Jame yra flavonoidų ir fenolinių junginių, mažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, tam tikromis vėžio rūšimis, mažina antrojo tipo diabeto ir kitų uždegimų tikimybę.
Neskaldyti kviečiai
Turi daug skaidulinių medžiagų ir antioksidacinių fenolinių junginių, kurie padeda mažinti uždegimus, širdies ir kraujagyslių ligų tikimybę.
Soros
Turi skaidulinių medžiagų, baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų (daugiausia magnio). Soros gerina virškinimą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje.