Išvirti didelį puodą mėgstamos sriubos – puikus būdas turėti po ranka gardų patiekalą. Tačiau verta žinoti, kaip sriubą laikyti šaldytuve, kad kuo ilgiau išsaugotumėte jo skonį ir kokybę.
Vienas iš dažniausiai užduodamų klausimų tiems, kurie rūpinasi maisto saugumu ir skoniu, yra galimybė karštą sriubą dėti tiesiai į šaldytuvą. Ar galima tai daryti, ar yra kokių nors pavojų ir kaip įdėti karštą sriubą į šaldytuvą jos nesugadinant.
Kas atsitinka, jei karštą maistą dedate į šaldytuvą?
Dedant karštą maistą tiesiai į šaldytuvą, prietaiso vidaus temperatūra gali pakilti iki potencialiai pavojingo lygio. Dėl to kyla pavojus kitiems viduje laikomiems greitai gendantiems maisto produktams.
Atminkite, kad šiluma visada “teka” iš karšto į šaltą. Karštos sriubos įdėjimas į šaltą aplinką reiškia, kad šiluma pereina į šaltesnius šaldytuvo objektus, pavyzdžiui, pieną, mėsą ar sūrį, ir gali juos įkaitinti iki pavojingos temperatūros.
Kaip to išvengti?
Leiskite sriubai, troškiniui ar kitiems karštiems maisto produktams atvėsti ant viryklės ar stalviršio maždaug valandą. Po to juos galima saugiai perkelti į šaldytuvą.
Didelį puodą maisto, pavyzdžiui, sriubos, prieš laikant šaldytuve reikėtų padalyti į mažesnes porcijas ir sudėti į negilius indus.