Kvėpuokime laisvai: 7 būdai, kaip pagerinti oro kokybę bute arba name

Mindaugas Bružas

Dažnai susiduriame su naujienomis, straipsniais apie oro taršą. Oro ir patalpų tarša įvairiai veikia sveikatą, priklausomai nuo medžiagos rūšies, tačiau gali sukelti alergines reakcijas, širdies ligas, astmą, plaučių uždegimą, vėžį ir kitas ligas. Ypač rizikuoja , pagyvenę ir lėtinėmis ligomis sergantys žmonės. Mūsų patarimai padės pagerinti oro kokybę namuose ir išlaikyti gerą sveikatą.

Sumažinkite kenksmingų medžiagų kiekį

Įvertinkite, kokių teršalų galima rasti jūsų namuose, ir pasistenkite juos pašalinti. Žemiau pateikiame populiariausius.

Formaldehidas.  Lakieji organiniai junginiai (LOJ) yra vienos iš daugelio kenksmingų dujų, kurias kartais išskiria įprasti buities daiktai. Formaldehidas dažnai randamas klijuose, kompozicinėje medienoje, balduose. Formaldehido perteklius gali sukelti kvėpavimo sutrikimus, bronchitą. Sumažinti jo poveikį galite rinkdamiesi ne naujus, o naudotus baldus – laikui bėgant jie pradeda mažiau išskirti formaldehidą. Jei įmanoma, pirmenybę teikite medžio masyvui, o ne kompozicinei medienai.

Valymo produktai.  Geriau rinktis saugius ir natūralius stiklo valiklius, oro gaiviklius, baliklius, valymo purškiklius.

Cigarečių dūmai.  Bet kuris pasyvus rūkalius turi sveikatos problemų riziką. Tabako dūmai, kurie lieka ant baldų ir drabužių, taip pat yra pavojingi. Geriausias būdas apsisaugoti nuo pasyviųjų ir trečiųjų dūmų patekimo į jūsų namus – nerūkyti patalpose.

Pagerinti ventiliaciją

Paprastas ir nemokamas būdas pagerinti oro kokybę (jei, žinoma, lauke nėra pavojingų teršalų). taip pat patenka į mūsų namus per ventiliaciją ir erdvę aplink duris. Būtina reguliariai keisti oro kondicionierių filtrus, taip pat užtikrinti, kad ortakiai būtų švarūs.

Patikrinkite šildymo sistemą

Jei gyvenate privačiame name ir naudojate malkomis kūrenamą krosnį ar židinį, jie gali išskirti didelį kiekį kenksmingų medžiagų. Taip pat potencialiai pavojingi yra dujiniai prietaisai, išskiriantys anglies monoksidą. Kai kurie specialistai pataria naudoti prietaisus su tiesioginiu išleidimu, kad nesusimaišytų su patalpoje esančiu oru.

Kvėpuokime laisvai

Kontroliuoti alergenus

Kambaryje visada yra daug alergenų, tokių dulkės, pelėsiai, naminių gyvūnėlių pleiskanos ir dulkių erkutės. Jie gali sukelti akių ašarojimą, gerklės skausmą, slogą, niežulį ir bėrimą. Profilaktikai jums reikia:

  • Reguliariai šukuokite ir maudykite augintinius.
  • Patalynę plaukite karštu vandeniu bent kartą per dvi savaites.
  • Rinkitės hipoalergines pagalves ir čiužinius, kad apsaugotumėte nuo erkučių.
  • Reguliariai siurbkite ir nuvalykite dulkes.
  • Nuplaukite pelėsį nuo nepralaidžių paviršių, tokių kaip plytelės ir metalas, balikliu arba muiluotu vandeniu.
  • Patikrinkite kitas vietas, kuriose gali atsirasti pelėsis (kilimai, gipso kartonas).

Sumažinti drėgmę

Drėgmė patalpose sukelia pelėsį, kuris, kaip žinome, yra potencialiai pavojingas. Drėgmės padidėjimas gali būti dėl klimato, nesandarių vamzdžių ar stogo, vietų, kuriose kaupiasi vanduo, blogo vėdinimo patalpose, kuriose daug garų (vonios kambarys, virtuvė). Sumažinti drėgmę galite specialiu drėgmės surinkėju, ventiliatoriumi ar gartraukiu.

Naudokite oro valytuvą

Geras valytuvas nėra pigus, o su HEPA filtru pašalinama daugiau nei 99% kenksmingų medžiagų. Tačiau tai yra geriausias būdas pagerinti oro kokybę, atsikratyti teršalų, dūmų, pelėsių, anglies dioksido ir alergenų poveikio.

Naudokite kambarinius augalus

Nepamirškite, kad ne visi augalai vienodai naudingi orui. Yra tik keli tyrimai, kurie patvirtino, kad jie padeda palaikyti švarų orą namuose. Ir tai yra dracena, vėzdūnė ir gebenė.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą