Lauko durų priežiūra: pagrindiniai sprendimai

Lauko durų priežiūra

Lauko – tai ypač svarbi namų dalis, užtikrinanti saugumą, šilumos izoliaciją ir estetinį vaizdą. Tinkama jų priežiūra padeda išlaikyti durų funkcionalumą bei prailgina jų tarnavimo laiką.

Tad kas šešis mėnesius pasirūpinkite savo durimis – patikrinkite, ar nėra atsipalaidavusių varžtų, sutepkite judančias dalis ir sureguliuokite durų prispaudimą pagal sezoną. Ši paprasta, bet reguliari priežiūra užtikrins, kad jūsų durys veiktų sklandžiai ir ilgai.

 

Tarpinių priežiūra

Durų tarpinės lemia sandarumą ir apsaugo nuo vėjo, dulkių ar drėgmės patekimo į patalpas. Norint, kad lauko durys namui išliktų funkcionalios, jų tarpines būtina reguliariai prižiūrėti.

Pasibaigus šaltajam sezonui, rekomenduotina jas nuvalyti. Tam naudokite minkštą šluostę ir švelnų valiklį. Po valymo tarpinės turi būti sausos – drėgmės likučiai gali pakenkti jų elastingumui.

O norint išlaikyti tarpinių elastingumą ir atsparumą temperatūros svyravimams, jas sutepkite silikoninio pagrindo priemonėmis arba specialiais tepalais, skirtais automobilių durelių gumoms. Tai atlikite bent kartą per metus.

Profilių priežiūra

Prireikus, durų profiliai gali būti valomi vandeniu ir neutralaus pH buitiniais plovikliais. Naudokite minkštą šluostę, kad nuvalytumėte dulkes ir nešvarumus. Venkite abrazyvinių valymo priemonių, kurios gali subraižyti arba pažeisti paviršių.

Reiktų vengti ir rūgštinių valiklių bei skiediklių, nes jie gali pakenkti plastiko ar kompozito paviršiui. Remonto ar montavimo darbų metu stenkitės, kad ant profilių neužtikštų cemento ar tinko. Jei taip nutinka, nedelsiant nuvalykite juos drėgna šluoste.

Nepamirškite ir vidinių profilių paviršių bei griovelių, kurie matomi atidarius duris. Tai padės išvengti dulkių ir purvo kaupimosi, kuris gali paveikti durų veikimą.

 

Kaip prižiūrėti durų apkaustus?

Apkaustai yra esminiai lauko durų komponentai, užtikrinantys jų sklandų varstymą. Norint, kad apkaustai ilgai tarnautų, juos būtina prižiūrėti.

Pirmiausia, apkaustus reikia reguliariai sutepti. Tam naudokite neagresyvius ar silikonus, kurie nepažeis metalinių paviršių. Pavyzdžiui, kas šešis mėnesius lašinkite kelis lašus alyvos ant judančių mechanizmų ir kelis kartus atidarykite bei uždarykite duris, kad tepalas tolygiai pasiskirstytų.

Patartina vengti abrazyvinių ir rūgštinių priemonių, kurios gali pažeisti apkaustų paviršių. Po durų valymo visada nusausinkite apkaustus, kad išvengtumėte korozijos.

 

Vyrių reguliavimas pagal sezoną

Lauko durys gali turėti uždedamuosius arba cilindrinius vyrius. Abu vyrių tipai turi būti sezoniškai sutepti ir sureguliuoti. Pavyzdžiui, prieš šiltąjį sezoną (taip pat ir jam pasibaigus) juos patikrinkite ir sutepkite specialiu aliejumi. Tai padės išvengti girgždėjimo ir užtikrins sklandų varčios judėjimą.

Prireikus, galima reguliuoti ir varčios prispaudimą. Žiemą, kai krinta, prispaudimą galima šiek tiek padidinti, kad durys išliktų sandarios ir neleistų šaltam orui patekti į namus. Vasarą prispaudimą galima sumažinti – tai leis aktyviau cirkuliuoti orui.

 

Praktinis patarimas: reguliariai tikrinkite durų apkaustų ir rankenos varžtus. Tai padės išvengti durų varčios padėties pokyčio ar netinkamo uždarymo. Pavyzdžiui, jei pastebite, kad durys sunkiai atsidaro ar užsidaro, patikrinkite apkaustų būklę, priveržkite atsilaisvinusius varžtus ir sureguliuokite varčios padėtį.

Išeiti iš AMP versijos