Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Medžių sodinimas: kaina, sezoniškumas ir būtina riba nuo kaimyno

Mindaugas Bružas

Jei norite savo sklypą papuošti medžiais, naudinga žinoti, koks atstumas turi būti nuo kaimyno ribos, ir kada reikia sodinti vienus ar kitus medžius. Jei nepaisysite taisyklių, jūsų kaimynai anksčiau ar vėliau gali imti reikšti pretenzijas, kad jūsų sklype augantys medžiai jam trukdo, taigi, gali tekti sumokėti baudą ir atsisveikinti su daugiamečiais augalais. Kad taip nenutiktų Portalpro specialistai pateikia, ką naudinga žinoti, kokiu atstumu turi būti atliekamas medžių nuo sklypo ribos.

Minimali medžių sodinimo riba nuo sklypo ribos

Minimali medžių sodinimo riba nuo sklypo ribos yra 1 metras (atstumas gali būti ir mažesnis, jei gausite raštišką kaimyno sutikimą, tačiau jį geriausia patvirtinti notariškai). Jei medžiai ir krūmai gali užaugti aukštesni nei 3 m, iš šiaurinės pusės leidžiama sodinti ne arčiau už 5 m nuo kaimyninio sklypo ribos, o iš kitų pusių – ne arčiau kaip už 3 m. Jei medis gali užaugti iki 2 m aukščio, iš visų pusių leidžiama sodinti ne arčiau nei 1 m atstumu nuo sklypo ribos. Už taisyklių nepaisymą privatiems asmenims gresia nuo 30 iki 120 eurų , o juridiniams asmenims – nuo 60 iki 140 eurų.

Medžių sodinimo ypatumai

Medžių sodinimas rudenį

Rudenį geriausia sodinti aronijas, serbentus, avietes, agrastus, sausmedžius, lazdynus, kaštonus, ievas ir spygliuočius. Taip pat šiuo metų laiku galima rinktis ir tokias obelų bei kriaušių veisles, kurios nebijo žiemos speigų.

Optimalus medžių sodinimo   – rugsėjo pabaiga ir visas spalis. Jei lapkritį orai išlieka pakankamai šilti, medžius galima sodinti ir lapkričio pradžioje ar viduryje. Tinkamiausias laikas persodinti sodinukus – jų biologinės ramybės laikotarpis, apie kurio pradžią įspėja nukritę lapai.  

Medžių sodinimas pavasarį

Pavasarį  rekomenduojama sodinti šiuos vaismedžius:

  • Trešnės geriausiai auga nuo šiaurinio vėjo apsaugotose vietose. Jos gerai jaučiasi smėlingame dirvožemyje, kuriame daug kalio;
  • gerai auga molingame dirvožemyje. Priešingai nei kiti medžiai, jos puikiai jaučiasi drėgname dirvožemyje. Prieš sodinant slyvas į dirvožemį reikia įmaišyti kalkių;
  • Taip pat pavasarį galima sodinti ir kitus vaismedžius: obelis, kriaušes, abrikosus, vyšnias, persikus, ir t.t.

Didelių medžių sodinimas

Didelių medžių sodinimas sklype – taip pat gana dažnas pasirinkimas. Jie, kaip ir nedideli sodinukai, taip pat gali puikiai prigyti. Tokių medžių sodinimas gali būti atliekamas visais metų laikais – net ir žiemą. Nors pirmuosius dvejus metus didelių medžių augimas sulėtėja, tačiau vėliau medžiai auga įprastu tempu. Jei norite, kad medžio priežiūra būtų nesudėtinga, ir šis stambus augalas džiugintų ilgus metus, geriausia rinktis vietines rūšis: pavyzdžiui, sklype puošniai atrodys gudobelė, klevas ar ąžuolas. Žinoma, didelio medžio sodinimas pareikalaus didesnių išlaidų – tokio medžio sodinimo kaina prasideda nuo 100 eurų, kai tuo tarpu sodinukų sodinimas gali kainuoti 5-9 eurus (užmokestis skaičiuojamas valandomis).

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą