Jei mėgstate saldžiai citrininius vaisius, savo organizmui teikiate daug naudos ir to net nežinote. Šiuose vaisiuose itin gausu vitaminų, mineralų ir maistinių medžiagų.
Artėjant rudeniui metas pagalvoti apie tai, kad reikėtų valgyti daugiau apelsinų, nes šiuose vaisiuose yra daug vitaminų, kurie padės apsisaugoti nuo sezoninių ligų ir sustiprins imuninę sistemą.
Kodėl apelsinai yra naudingi?
Priklausomai nuo apelsinų dydžio ir jų veislės, vos iš vieno vaisiaus galite gauti iki 70 % vitamino C paros normos. Vitaminas C dar vadinamas askorbo rūgštimi ir ne tik stiprina jūsų imuninę sistemą, kaip manote, bet ir padeda organizmui kaupti ir įsisavinti geležį.
Be to, vitaminas C yra būtinas jūsų organizmui, kad galėtų atkurti ir sukurti kolageną kraujagyslėse, raumenyse ir kremzlėse.
Galbūt nesupratote, bet apelsinai yra labai naudingi jūsų žarnynui, nes viename vidutinio dydžio apelsine yra maždaug 3 gramai maistinių skaidulų. Skaidulos gali padėti išvengti vidurių užkietėjimo arba jį palengvinti, be to, jos palaiko sveiką žarnyną ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
Jei į savo mitybą įtrauksite apelsinų, sumažinsite suvartojamų kalorijų kiekį ir daug lengviau išlaikysite sveiką svorį. Šis junginys taip pat padeda sumažinti diabeto, širdies ligų ir net kai kurių vėžinių susirgimų tikimybę.
Nepamirškite, kad apelsinai pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir juose yra daugiau kaip 170 fitocheminių medžiagų ir daugiau kaip 60 flavonoidų. Antioksidantai, kurių gausu šiuose vaisiuose, kovoje su ilgalaikiais uždegimais yra net galingesni už vaistus. Ypač jie gali padėti sergant artritu ir net Alzheimerio liga.
Be vitaminų ir antioksidantų, jūsų organizmui taip pat reikia folio rūgšties, kurios yra apelsinuose. Ši rūgštis padeda kurti DNR ir kitą genetinę medžiagą bei padeda dalytis ląstelėms. Nėščioms moterims ypač svarbu vartoti pakankamai folio rūgšties, nes šis junginys apsaugo vaisiaus smegenis ir stuburą nuo apsigimimų.
Jei manote, kad apelsinų sultys ar patys vaisiai turės geresnį poveikį jūsų sveikatai, visada rinkitės šviežius vaisius. Apelsinų sultyse, be minkštimo, yra daug cukraus ir tam tikras (gana nedidelis) skaidulinių medžiagų kiekis. Tuo tarpu nepjaustytuose apelsinuose yra pakankamai skaidulinių medžiagų, kad patenkintų jūsų organizmo poreikius.