Miestai visame pasaulyje katastrofiškai šyla: mokslininkai dalijasi liūdna statistika

Saulė ir karštis miestuose

Per pastaruosius tris dešimtmečius dienų, kai pasiekia +35 laipsnius Celsijaus, skaičius 20-yje didžiausių pasaulio sostinių padidėjo 52 proc. Apie tai praneša “Reuters“.

Pranešama, kad 20-yje tankiausiai apgyvendintų pasaulio sostinių gyvena daugiau 300 mln. žmonių. Miestuose yra ypač pažeidžiami kylančios temperatūros, nes asfaltas ir pastatai sugeria ir kaupia šilumą.

Sostinės, įskaitant Delį, Daką ir Manilą, šiemet jau nukentėjo nuo pavojingų karščio bangų. Dėl to žuvo daug žmonių ir buvo uždarytos mokyklos.

Meteorologų duomenimis, Delyje užfiksuota ilgiausia ir didžiausia per 74 metus. Mieste taip pat užfiksuotos 39 dienos iš eilės, kai aukščiausia temperatūra buvo +40° ir daugiau.

Dabar Londone įsikūrusio Tarptautinio aplinkos ir plėtros instituto atliktoje analizėje kiekybiškai įvertinta didėjanti ekstremalaus karščio grėsmė kai kuriuose didžiausiuose pasaulio miestų centruose.

Remdamiesi oro uostų meteorologijos stočių duomenimis apie paviršiaus temperatūrą, tyrėjai nustatė, kad 2014- m. viename iš 20 miestų buvo apie 6500 dienų, kai temperatūra siekė +35 °C ar daugiau. Per dešimtmetį nuo 1994 iki 2003 m. tokių dienų buvo tik 4755.

Pavyzdžiui, Indonezijos Džakartoje dienų, kai temperatūra buvo aukštesnė nei +35 °C, skaičius išaugo labiausiai – nuo 28 dienų 1994-2003 m. iki 167 dienų per pastarąjį dešimtmetį.

Seule šis skaičius padidėjo nuo 9 iki 58 dienų, o Buenos Airėse – nuo 7 iki 35 dienų.

 

Išeiti iš AMP versijos