Mitybos specialistai paaiškino, kaip teisingai valgyti bulves, kad gautume tik naudos. Ekspertai paaiškino, kad tinkamai paruoštame produkte 100 gramų yra apie 80 kcal, o tai nėra daug. Bulves reikėtų virti arba kepti be aliejaus. Tokiu pavidalu jas galima valgyti du ar tris kartus per savaitę ne didesnėmis kaip 200 g porcijomis.
Išimtis – diabetu sergantiems žmonėms – tokiu atveju bulvių kiekis ribojamas arba visiškai neįtraukiamas, paaiškino dietologai.
Ekspertai taip pat pažymėjo, kad bulvių krakmolas iš tiesų nėra kenksmingas organizmui. Priešingai, jis yra žarnyno mikrofloros substratas ir atsakingas už daugelio vitaminų gamybą, saugo nuo žarnyno infekcijų, skatina mineralinių medžiagų įsisavinimą ir fermentų aktyvavimą plonojoje ir storojoje žarnoje.
Kartu mitybos specialistai patarė nevirti ir nekepti produkto aukštoje temperatūroje, nes taip išsiskirtų akrilamidas – toksiškas komponentas, kuris trikdo kepenų ir inkstų veiklą ir turi kancerogeninių savybių. Gydytojai taip pat rekomendavo atsisakyti tradicinio bulvių košės gaminimo būdo. Pasak jų, geriau patiekalą gaminti ne su pienu, o su vandeniu, pridėjus sviesto. Taip yra todėl, kad pienas sunkiai derinamas su kitais maisto produktais ir gali prisidėti prie padidėjusio dujų susidarymo, žarnyno diskomforto ir išmatų problemų.
Galiausiai, nelaikykite bulvių ilgą laiką, pabrėžė gydytojai. Šį produktą galima laikyti iki šešių mėnesių, neprarandant jo naudingųjų savybių. Jei rudenį nukastas bulves valgysite vėliau, jos gali pakenkti sveikatai.