Mokslininkai argumentuotai paaiškino, kodėl Saulės audros sukelia intensyvias auroras (šiaurės pašvaistes)

Mindaugas Bružas

argumentuotai ir moksliškai paaiškino, kodėl po audros matosi tokios ryškios auroros (šiaurės pašvaistes). Šio reiškinio priežastis – milžiniška saulės medžiagos emisija, sukėlusi geomagnetinę audrą.

Geomagnetinės audros kyla tada, kai mūsų žvaigždėje įvyksta sprogimai ir į Žemę išmetamas didžiulis kiekis energijos bei dalelių. Tai gali sukelti tam tikrų problemų elektros sistemoms ir palydovams, tačiau taip pat sukuria puikias sąlygas stebėti neįtikėtinas šiaurės pašvaistes – arba auroras.

Prieš kelias dienas įvykęs didžiulis Saulės žybsnis buvo vienas stipriausių per pastaruosius 40 metų. Jį sukėlė sprogimas Saulėje, kuris į kosmosą išmetė daugybę įkrautų dalelių. Šios dalelės vadinamos vainikinės masės išmetimais (CME) ir gali sąveikauti su Žemės magnetiniu lauku, sukeldamos geomagnetines audras.

Saulės plazmos išmetimai yra reiškiniai, galintys sukelti įvairių pasekmių mūsų planetai. Dėl jų gali sutrikti palydovų, GPS sistemų, radijo ryšio ir elektros energijos tiekimas. Tačiau dėl jų taip pat susidaro neįtikėtinai ryškios ir gražios šiaurės pašvaistės, kurias galima stebėti poliarinėse platumose.

Mokslininkai pabrėžia, kad svarbu tirti šiuos reiškinius, nes jie padeda geriau suprasti Saulės aktyvumą ir jo poveikį mūsų planetai. Jeigu galvojate, kad tai „chemtreilai”, iš lėktuvų purškiami „chemikalai” ir panašios nesąmonės – ėtų pagalvoti iš naujo, nes ką girdite ir matote iš teoretikų pateiktos medžiagos ar pasisakymų – visą tai visiškas , kuris nėra paremtas jokiais argumentuotais įrodymais.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Share This Article
Follow:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Leave a comment