Mokslininkai išsiaiškino, kodėl kai kurie žmonės jaučiasi mieguisti, kai lauke lyja

Mindaugas Bružas

Visiems taip yra nutikę: kai lauke lyja, norisi visą dieną miegoti ir sunku susikaupti darbui. Atrodo, kad valdo mūsų sveikatą. Mokslininkai bandė išsiaiškinti, ar taip tikrai yra.

Kaip oras veikia mus?

Ekstremalūs oro pokyčiai patikimai veikia fizinę ir psichinę sveikatą. Pavyzdžiui, neįprastas karštis, miškų , sausra ir potvyniai sukelia nerimą, stresą, paūmėja alergijos ir su karščiu susijusios . Tačiau mieguistumo šiame sąraše nėra.

Lietus ir mieguistumas gali būti susijęs

Štai keletas veiksnių, dėl kurių lietaus metu galite jaustis mieguisti.

Apšvietimas. Kai lauke lyja, patalpose dažniausiai būna mažai šviesos. O kai tamsu, žmogaus gamina hormoną melatoniną. Jis reguliuoja miego ir pabudimo ciklą. Prasidėjus tamsai jis vis labiau patenka į kraują. Hormonas siunčia signalą smegenims, kad laikas miegoti.

Temperatūra. Jei šaltuoju metų laiku lyja ir žmogus yra jo veikiamas, yra tikimybė, kad organizmą ištiks hipotermija. Mieguistumas tikrai atsiranda su hipotermija. Bet tik tada, kai kūno temperatūra nukrenta iki 35 laipsnių ar mažiau.

Atmosferos slėgis.  Paprastai lietaus metu jis sumažėja. Yra tokia prielaida, kad tai netiesiogiai veikia paranalinius sinusus. Nosis užsikimšusi, skauda galvą, ir dėl to kyla noras miegoti.

Kitas reiškinys, susijęs su atmosferos slėgio sumažėjimu, yra kraujo prisotinimo deguonimi lygis. Sakoma, jei krenta slėgis, mažėja ir prisotinimas. Tokiu atveju žmogus patiria deguonies „badą” ir nori miego.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą