Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Mokslininkų tyrimai: augalai šaukia, kai patiria stresą

Odeta Bartkevičiūtė

Mokslininkai teigia, kad patyrę stresą kai kurie augalai pradeda vibruoti, tačiau mokslininkai nesutaria, ar šie virpesiai gali virsti garso bangomis.

Naujausias Tel Avivo universiteto tyrimas rodo, kad augalai skleidžia ultragarsą, kad praneštų, ko jiems reikia. Cell.com praneša, kad eksperimento metu pomidorų ir tabako augalai buvo veikiami streso sąlygomis iš pradžių garso nepraleidžiančioje kameroje, o vėliau – šiltnamyje.

pasireiškė dviem būdais: augalai buvo ilgai nelaistomi arba jų stiebai nupjaunami. Surinkę pakankamai duomenų, mokslininkai netgi sugebėjo išmokyti kompiuterį atskirti garsus, kuriuos skleidė kontrolinis augalas ir džiovinami bei genimi augalai.

Mokslininkai nustatė, kad augalai paprastai skleidžia garsus, kai patiria stresą, o kiekvienas augalas ir kiekviena streso rūšis yra susijusi su konkrečiu atpažįstamu garsu.

„Nors augalų skleidžiami garsai žmogaus ausiai yra negirdimi, juos gali girdėti įvairūs gyvūnai, pavyzdžiui, šikšnosparniai, pelės ir ”, – pažymi eksperimento autoriai.

Augalai ir jų skleidžiami garsai

Mokslininkų tyrimas: augalai rėkia, kai patiria stresą

Ultragarsiniai mikrofonai buvo įrengti maždaug 10 cm atstumu nuo augalų ir nustatyta, kad jie, virpindami orą, gali skleisti iki 20-250 kilohercų dažnio garsus. Kadangi gali girdėti tik iki 16 kilohercų, šie garsai žmogui negirdimi.

Tyrėjų ištyrė įrašus naudodama dirbtinio intelekto algoritmus, kurie sugebėjo nustatyti skirtumą tarp augalų skleidžiamų garsų. Augalai garsiau šaukdavo, jei patirdavo didelį stresą.

„Streso nepatiriantys augalai skleidė vidutiniškai mažiau nei vieną garsą per valandą, o stresą patyrę augalai – tiek dehidratuoti, tiek pažeisti – skleidė dešimtis garsų per valandą”, – sako tyrėja Lailah Hadani.

Šias žinias mokslininkai nori pritaikyti žemės ūkyje ir žemdirbystėje, kad būtų galima geriau rūpintis augalais. L. Hadani sako, kad jiems tereikia „tinkamų priemonių – pavyzdžiui, jutiklių, kurie ūkininkams praneštų, augalus reikia laistyti”.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą