NASA užfiksavo intensyvius X klasės saulės žybsnius

X klasės saulės žybsniai

dinamikos observatorija (SDO), nuolat stebinti Saulę, neseniai užfiksavo du galingus X klasės saulės žybsnius. Pirmasis žybsnis, klasifikuotas kaip X2.8, pasiekė piką gegužės 27 d. m., 3:08 val. Rytų laiku. Antrasis, X1.4 klasės žybsnis, pasiekė piką gegužės 29 d. 2024 m., 10:37 val. Rytų laiku.

 

Kas yra saulės žybsniai?

Saulės žybsniai yra intensyvūs radiacijos sprogimai, kurie atsiranda Saulėje, kai Saulės atmosferoje sukaupta energija staiga išsiskiria. Jie spinduliuoja energiją visame elektromagnetiniame spektre, nuo radijo bangų iki gama spindulių. Šie žybsniai gali trukti nuo kelių minučių iki kelių valandų ir dažnai lydi Saulės medžiagos išmetimas, vadinamas koroninės masės išmetimu (CME).

 

Saulės žybsnių klasifikacija

Saulės žybsniai klasifikuojami pagal jų ryškumą rentgeno bangose, kurias stebi tokie palydovai kaip GOES kosminis laivas. Šios klasės yra A, B, C, M ir X, kur A yra silpniausia, o X – stipriausia. Kiekviena klasė rodo dešimteriopą energijos gamybos padidėjimą, o kiekvienoje klasėje naudojama tikslesnė skalė nuo 1 iki 9, kad būtų pateikta daugiau detalių.

Žybsnio klasifikacija, pavyzdžiui, X2.8, nurodo X klasės žybsnį su ryškumu 2,8 pagal logaritminę skalę, naudojamą rentgeno spinduliuotei matuoti. Ši skalė yra esminė, siekiant suprasti ir prognozuoti saulės žybsnių poveikį kosminei erdvei aplink Žemę ir įvairioms technologijoms bei sistemoms, kurias gali paveikti padidėjęs saulės radiacijos lygis.

 

Saulės dinamikos observatorija (SDO)

NASA Saulės dinamikos observatorija (SDO) yra misija, skirta tyrinėti Saulės poveikį Žemei ir jos aplinkai. SDO, paleista 2010 m. vasario 11 d., yra dalis NASA programos „Gyventi su žvaigžde“ (LWS), kurios tikslas yra tirti Saulės-Žemės sistemos aspektus, kurie veikia gyvenimą ir visuomenę.

 

SDO tikslai

Pagrindiniai SDO tikslai yra suprasti Saulės atmosferą ir jos magnetinį lauką, išsiaiškinti, kaip energija kaupiasi ir išsiskiria Saulės atmosferoje (pvz., per saulės žybsnius ir koroninės masės išmetimus), bei matuoti Saulės svyravimus, kurie daro įtaką gyvenimui Žemėje ir technologinėms sistemoms. SDO teikia beveik nepertraukiamus Saulės stebėjimus su aukšta raiška įvairiose bangų ilgiuose, o tai yra labai svarbu gerinant mūsų gebėjimą prognozuoti kosminės orų reiškinius.

 

SDO įranga

SDO yra aprūpinta trimis jautriais prietaisais:

SDO duomenys yra neatskiriama mūsų supratimo apie sudėtingą ir dinamišką Saulės elgesį dalis ir žymiai pagerino kosminės orų prognozes.

Išeiti iš AMP versijos