Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Naujas sukčiavimo būdas taikosi į vaikus: žinoma, vaikai dėl to nekalti

Donatas Varnas

Vaikų žaidimai tėvų išmaniuosiuose telefonuose gali baigtis itin didelėmis mobiliojo ryšio sąskaitomis. Pastaruoju metu Lietuvoje plinta atvejai, kai populiarus „Roblox“ žaidimas tampa būdu platinti virusus, siunčiančius brangias SMS žinutes iš tėvų telefonų. „“ Skaitmeninės pažangos centro ekspertai įspėja, kad toks neatsargumas gali sukelti didelius finansinius nuostolius, o prarastus pinigus susigrąžinti pavyksta ne visada.

„Daugelis tėvų leidžia savo vaikams naudotis išmaniaisiais telefonais apdovanojimą arba būdą praleisti laiką. Tačiau jie retai susimąsto, kad žaidimai, tokie kaip „Roblox“, gali turėti kenkėjiškų programų, kurios siunčia brangias SMS žinutes į užsienio numerius“, – teigia „Telia“ Skaitmeninės pažangos centro kibernetinio saugumo ekspertas Darius Povilaitis.

Vaikų žaidimai – kibernetinių nusikaltėlių taikinys

„Roblox“ yra itin populiarus žaidimas su beveik 200 milijonų vartotojų, tačiau daugiau nei pusė jų yra jaunesni nei 16 metų. Tai daro žaidimą patraukliu kibernetiniams nusikaltėliams, kurie išnaudoja vaikų naivumą ir kritinio mąstymo trūkumą.

dažnai siekia geriausių rezultatų žaidime ir lengvai patiki pažadais, kad modifikuotos programėlės ar papildiniai padės pasiekti geresnių rezultatų. Tokios programos gali reikalauti prieigos prie SMS žinučių ir kitų jautrių duomenų, kuriuos vaikai nesusimąstydami suteikia“, – paaiškina D. Povilaitis.

Kibernetinio saugumo ekspertas Darius Povilaitis
Kibernetinio saugumo ekspertas Darius Povilaitis

Didelės sąskaitos – nemalonus siurprizas

Kenkėjiškos programos gali likti nepastebėtos, kol neateina mėnesio sąskaita už mobiliojo ryšio paslaugas, kuri dažnai būna kelis kartus didesnė nei įprastai. Kai kurios susiduria su sąskaitomis, viršijančiomis 400 eurų.

„Virusai siunčia šimtus ar tūkstančius žinučių į užsienio numerius, kurie nėra įtraukti į fiksuoto mokesčio prenumeratų sąrašus. Tai lemia dideles sąskaitas, kurias vartotojai pastebi tik gavę mėnesio sąskaitą“, – teigia „Telia“ Skaitmeninės pažangos centro atstovas.

Prevencija ir apsauga

Mobiliojo ryšio operatoriai neturi galimybių laiku nustatyti, ar žinutes siunčia ar pats vartotojas. Vienas iš apsaugos būdų yra automatinis mobiliojo ryšio išlaidų limito nustatymas, kuris neleistų sąskaitai viršyti nustatytos sumos. Taip pat svarbu edukuoti vaikus apie saugų elgesį internete.

„Vaikus būtina mokyti, kad programėles ir jų papildinius reikia atsisiųsti tik iš oficialių parduotuvių, nespausti ant neaiškių reklamų ir nenurodyti telefono numerių bei kitų duomenų be tėvų sutikimo. Pastebėjus įtartinas žinutes, reikėtų nedelsiant kreiptis į mobiliojo ryšio operatorių“, – pataria D. Povilaitis.

Tokie prevencijos veiksmai gali padėti išvengti nemalonių finansinių nuostolių ir apsaugoti nuo kenkėjiškų programų.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Autorius Donatas Varnas
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius naujausių technologijų, žiniatinklio bei dirbtinio intelekto temomis. Susisiekti galite el. paštu: donatas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą