Vyšnių pyragas – pats skaniausias pyragas jaukiems šeimos susibūrimams prie arbatos puodelio. Nenuostabu, kad internete sklando daugybė vyšnių pyrago receptų, ir kiekvienas jų kuo nors skiriasi.
Tešlai:
- 350 g miltų;
- 200 g labai atšaldyto sviesto (galite įdėti dar 50 g, jei tešla nėra minkšta);
- 2 valgomųjų šaukštų cukraus;
- žiupsnelio druskos;
- 2 kiaušinių tryniai;
Įdarui:
- 900 g šaldytų vyšnių be kauliukų;
- cukraus pagal skonį, apie 100-150 g;
- 100 ml vandens;
- 4 šaukštai kukurūzų krakmolo.
Pagrindo paruošimas:
- Pirmiausia sutarkuokite šaltą sviestą ir persijokite miltus, suberkite druską ir cukrų. Išmaišykite ir sumalkite tešlą į trupinius, sudėkite kiaušinių trynius ir išminkykite tešlą.
- Padalykite tešlą į 2 dalis (vieną šiek tiek didesnę). Didesnę dalį iškočiokite ir įdėkite į 28 cm skardą. Būtinai užlenkite šonus! Ir įdėkite į šaldytuvą.
Įdaro paruošimas:
- Sudėkite vyšnias į puodą ir pastatykite ant ugnies, suberkite cukrų ir užvirinkite, bet neužvirkite!
- Į šaltą vandenį suberiame krakmolą, gerai išmaišome ir plona srovele pilame į mūsų vyšnias, išmaišome.
- Įdaras iš karto pradės tirštėti. Išjunkite ugnį ir atidėkite į šalį, kad šiek tiek atvėstų.
Surinkite pyragą:
1. Išimkite skardą su tešla iš šaldytuvo;
2. Supilkite įdarą ir išlyginkite;
3. Mažesnį tešlos gabalėlį plonai iškočiokite, išpjaukite raštą (tinka bet koks) ir uždėkite jį ant vyšnių įdaro;
4. Kraštus gerai sutvirtinkite šakute;
5. Aptepkite kiaušinio tryniu ir sviesto mišiniu. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40-45 min;
6. Atvėsinkite, pabarstykite cukraus pudra ir mėgaukitės.