Nuo gegužės 1-osios įsigalioja KET pakeitimai: sužinokite, kas keičiasi

Eismo pakeitimai nuo gegužės 1 d.

Eismo pakeitimai nuo gegužės 1 d. / Klaipėdos apskr. VPK nuotr.

Naujovės keliuose jau nuo pirmadienio, gegužės 1 d. Įsigalioja keletas Kelių eismo taisyklių (KET) pakeitimų. Pastarieji aktualūs automobilių ir keturračių vairuotojams, taip pat dviratininkams.

Vienas svarbiausių punktų pakeitimų – dėl telefono naudojimo

Balandžio viduryje Vyriausybė pritarė Susisiekimo ministerijos parengtiems KET siūlymams nuo gegužės 1-osios. Jie susiję su mobiliojo ryšio priemonių naudojimu vairuojant, eismo tvarka gyvenamojoje zonoje ir automobilių stovėjimo aikštelėse, vaiko vežimu automobiliu specialioje sėdynėje ir kitais eismo atvejais.

Vienas svarbiausių punktų pakeitimų – įgyvendinant 2022 m. spalį priimtus Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimus, patikslintos išimtys, ir galima naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis vairuojant.

Nuo gegužės mobiliuoju telefonu leidžiama naudotis vairuojant, tik jei jis valdomas laisvų rankų įranga ir laikomas specialiame laikiklyje. Kita alternatyva – mobilusis telefonas gali būti valdomas laisvų rankų įranga, esančia ant vairo, multimedijoje ir pan.

Rankomis naudotis mobiliuoju telefonu vairuojant yra draudžiama, išskyrus, kai transporto priemonė stovi. Ši išimtis galioja tik sustojus ilgesniam laikui.

už lenkimą ir telefoną / Klaipėdos apskr. VPK nuotr.

Gyvenamojoje zonoje draudžiama lenkti

Naujais pakeitimais atnaujinta eismo tvarka gyvenamojoje zonoje ir stovėjimo aikštelėse. Nustatyta, kad automobiliams draudžiama lenkti gyvenamojoje zonoje, daugiabučių kiemuose ir stovėjimo aikštelėse.

Laisvesnis judėjimas dviratininkams ir pėstiesiems

Gyvenamojoje zonoje ir stovėjimo aikštelėse galės laisviau judėti dviratininkai ir pėstieji. Pagal patikslintas KET nuostatas dviratininkams gyvenamojoje zonoje netaikomas reikalavimas važiuoti viena eile ir kuo arčiau eismo juostos dešiniojo krašto.

Pėstiesiems automobilių stovėjimo aikštelėse leidžiama judėti važiuojamąja dalimi, tačiau jie turi netrukdyti transporto priemonių eismui. Esant pėsčiųjų perėjai, privalu ja naudotis. Stovėjimo aikštelėse pėstieji turi pirmumo teisę prieš transporto priemones.

Išeiti iš AMP versijos