Žmonės dažnai perka mėsą su atsarga, kad galėtų ją laikyti šaldiklyje. Tačiau yra viena problema: nusprendus ką nors gaminti, svarbu tinkamai ją atitirpinti. Geriausia tai pradėti daryti vakare. Tačiau svarbu nepraleisti svarbios detalės.
Mėsą reikia atšildyti palaipsniui
Nors šis procesas yra ilgas, jis neleis kiaulienos ar jautienos gabalėlyje daugintis bakterijoms.
O pagrindinė taisyklė yra ta, kad mėsą palaipsniui atšildyti reikia tik šaldytuve. Prieš tai užšaldytą gabalėlį padėkite ant lėkštės arba dubens. Tik ten bus tinkama temperatūra – ne per žema ir ne per aukšta. Per naktį mėsa garantuotai atšils ir bus paruošta tolesniam apdorojimui.
Didžiausia klaida būtų palikti mėsą ant virtuvės stalo arba šiltame vandenyje. Taip sudarysite idealias sąlygas bakterijoms daugintis.
Yra net mokslinių tyrimų ir rimtų rekomendacijų. Pavyzdžiui, JAV žemės ūkio departamento ekspertai nurodė, kad saugi mėsos atšildymo temperatūra yra ne aukštesnė kaip 4 °C.
Greitas mėsos atitirpinimas gali pakenkti mėsai, o tai turės įtakos jos skoniui ir tekstūrai.
Vienas saugiausių būdų – atitirpinti drungname vandenyje (ne karštame). Tačiau mėsa turi būti neperšlampamoje pakuotėje! Vandenį keiskite kas 10 minučių. Priklausomai nuo gabalo dydžio, procesas užtruks nuo valandos iki dviejų.