Pagal paprastą pusiausvyros testą galima nuspėti mirties riziką per ateinančius 10 metų

Pusiausvyra

Pusiausvyra

Su amžiumi blogėja gebėjimas išlaikyti kūno pusiausvyrą. Naujame tyrime buvo tikrinama, ar gebėjimas išlaikyti pusiausvyrą gali pranešti apie gresiančias sveikatos problemas. Ir iš tiesų, tarp tiriamųjų, kurie negalėjo 10 sekundžių pastovėti ant vienos , buvo neproporcingai didelis mirtingumas.

Pusiausvyros sunkumus vyresniame amžiuje lemia kaulų kokybės pablogėjimas, raumenų masės sumažėjimas ir sutrikęs jutiminis kūno padėties erdvėje suvokimas. Prasta pusiausvyra taip pat gali reikšti sveikatos problemas, pavyzdžiui, ausų infekcijas, insultą ir išsėtinę sklerozę.

Tyrimas apie pusiausvyrą

Autoriai ištyrė 1702 stabilios eisenos 51-75 metų amžiaus žmones. Buvo analizuojamas svoris, kūno sudėjimas, juosmens apimtis ir istorija. Testo metu tiriamųjų buvo paprašyta 10 sekundžių pastovėti ant vienos kojos. Kita koja turėjo remtis į blauzdą, o kabojo šonuose. Visiems buvo suteikta po 3 bandymus. 348 arba 1/5 dalyvių neišlaikė testo, ir kuo vyresni buvo tiriamieji, tuo didesnė tikimybė, kad jie nukris. Tarp 51-55 metų amžiaus asmenų tokių buvo 5 %, 56-60 metų amžiaus asmenų – 8 %, 61-65 metų amžiaus asmenų – 18 % ir 66-70 metų amžiaus asmenų – 37 %. Daugiau nei pusė 71-75 metų amžiaus žmonių patyrė nesėkmę, t. y. jų tikimybė nukristi buvo 11 kartų didesnė nei 20 metų jaunesnių žmonių.

Dar 7 metus stebint pacientų likimą paaiškėjo, kad sėkmė atliekant testą ir mirtingumas yra susiję. 123 žmonės, arba 7 proc., mirė nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų ligų ir koronaviruso sukeltų ligų. Nesėkmingai išlaikiusiųjų tyrimą mirtingumas buvo 17,5 %, o išlaikiusiųjų – 4,5 %. Tie, kurie neišlaikė testo, dažnai turėjo daugiau sveikatos problemų, turėjo antsvorio, lėtinių širdies ligų ir aukštą kraujospūdį. Be to, šioje grupėje tris kartus dažniau sirgo 2 tipo cukriniu diabetu.

Tyrimas atskleidė

Atsižvelgdami į sąlygas, amžių ir lytį, nustatė, kad nepavykęs pusiausvyros testas yra susijęs su 84 % didesne tikimybe mirti per ateinančius 10 metų. Tačiau neatsižvelgta į tai, kad tyrimo dalyviai buvo tik baltieji brazilai ir kad apie 2/3 tiriamųjų buvo . Duomenų apie traumas, fizinį aktyvumą, mitybą ar žalingus įpročius nebuvo. Taigi dar per anksti daryti garsiai nuskambėjusius teiginius apie ryšį tarp pusiausvyros įgūdžių ir mirties artumo. Ypač jei atsižvelgsite į tai, kad pusiausvyrą galima lavinti net ir reguliariai atliekant jogos pratimus. Nors norint suprasti bendrą sveikatos būklę, pusiausvyros testas galėtų būti pigi, neinvazinė priemonė, tinkama įprastinei klinikinei praktikai.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos