Pasterizuotas pienas ar ne: kuris sveikesnis? Atsako specialistai

Nepasterizuotas pienas

Ekspertai teigia, kad nepasterizuotas ne tik neturi daugiau naudos nei pasterizuotas, bet ir gali būti kenksmingas sveikatai.

Nepasterizuotame piene gali būti kenksmingų bakterijų. Tarp jų gali būti bakterijų, sukeliančių per maistą plintančias ligas, pavyzdžiui, E. coli, listerijos, salmonelės ir kt. Dažniausi šių infekcijų yra viduriavimas, skrandžio spazmai, pykinimas ir vėmimas. Sunkesni simptomai gali pasireikšti vyresniems nei 65 metų suaugusiesiems, jaunesniems nei 5 metų vaikams, imuniteto sutrikimų turintiems asmenims ir nėščioms moterims.

Nepasterizuotas pienas gali kelti rimtesnių susirgimų riziką, įskaitant Guillain-Barré sindromą, kuris gali sukelti paralyžių, ir hemolizinį ureminį sindromą – retą, bet gyvybei pavojingą būklę, galinčią sukelti inkstų nepakankamumą arba insultą.

„Nepasterizuotas pienas gali būti užkrėstas įvairiais būdais. Net sveiki gali pernešti žmonėms kenksmingų mikrobų. Mikrobai iš šių gyvūnų išmatų gali patekti į žalią pieną ir jį užteršti. Tinkama saugos praktika gali sumažinti mikrobų patekimo į žalią pieną tikimybę, bet ne visiškai ją pašalinti”, – sakė ekspertai.

Ekspertai primygtinai pataria žmonėms vartoti tik pasterizuotą pieną. Mažai tikėtina, kad jame yra kenksmingų mikrobų, galinčių sukelti ligą.

 

Ši medžiaga skirta tik bendrai informacijai ir neturėtų būti naudojama diagnozės ar medicininio patarimo pagrindas. Šioje svetainėje pateikiamos publikacijos yra pagrįstos naujausiais aktualiais ir moksliškai pagrįstais medicinos srities tyrimais. Vis dėlto, jei jums reikia diagnozės ar medicininio patarimo, būtinai kreipkitės į gydytoją ar konkrečios srities specialistą.
Išeiti iš AMP versijos