Patarimai sodininkui: Sausio mėnuo

Patarimai sodininkui sausio men

Patarimai sodininkui sausio men

Patarimai sodininkui. Nešildomo šiltnamio priežiūra, žiemos gėlynai, ką berti ant takų žiemą – apie visą tai šiame straipsnyje. Sausio mėnesio darbai.

Sausio mėnesio mėnulio fazės

Geriausios mėnesio dienos

Blogiausios mėnesio dienos

Žiemos gėlynai

Norint, kad aplinka sodyboje žiemą neatrodytų tuščia, reikia atrasti vietos nedideliems žiemos gėlynams – kompozicijoms, sukurtoms specialiai saltajam laikui.

Kai visas gėles uždengia sniegas, aplinką papuoš kompozicijos iš tokių augalų, kurie traukia akį dekoratyviais stiebais, žiedynais, uogomis, sėklų dėžutėmis. Geriausia tokį gėlyną planuoti anksti pavasarį ar vėlai , kai dauguma medžių ir krūmų būna be lapų ir tampa aiškiai matomos tos vietos, kurioms trūksta ryškių akcentų.

Dažniausiai tai yra įėjimo į namą zona, erdvė palei takelius, vaizdas per langą ar iš terasos. Labai išraiškingai sode žiemą atrodo aukšti dekoratyviniai žoliniai ir varpiniai , pavyzdžiui, plunksninės ašuotės, karčiuotieji miežiai, smailiažiedžiai ir korėjiniai lendrūnai varpotieji liatriai. Ypač gražiai atrodo miskantai, užaugantys iki 2 m aukščio. Mūsų krašte gerai auga ir žiemoja nendriniai, kininiai miskantai ir jų veislės. Visus šiuos ornamentinius augalus patariama sodinti grupėmis – taip jie atrodo itin dekoratyviai ir žiemos aplinkai suteikia virpėjimo, gyvybės ir žaismingo lingavimo

Nors kuriant žiemos gėlynus daugiausia dėmesio skiriama tiems augalams kurie turi būti ypač patrauklūs žiemą šie gėlynai dekoratyvūs visais metų laikais. Ir pavasarį, ir vasarą, ir rudenį jie džiugina nuolat kintančiu spalvų ir
formų piešiniu.

Daug sniego, gerai ar blogai?

Užklupus šalčiams, ar augalai sušals, priklauso nuo sniego dangos storio, todėl sodininkai džiaugiasi, kai sniego yra daug. Uogakrūmiai (, agrastai, avietės) po pusnimis puikiai žiemoja. Jei obelų kamienus dengia sniegas, negresia žievės šalčioplaišos. O kaulavaisinių vaismedžių (slyvų, vyšnių, abrikosų) kamienų žievė dėl ankstyvų stiprių snygių gali sušusti, todėl pusnis aplink juos reikia sutrypti ir sumindyti. Jei labai prisninga, sniegą nuo medžių ir krūmų šakelių būtina nukratyti, kad jos nenulūžtų.

Po aukštesnėmis nei 1 m pusnimis ar apledėjusiu sniegu, susiformavusiu kaitaliojantis šalčiams ir atlydžiams, žemuogių ir braškių kerai gali uždusti ir sušusti. Sniegas pavojingas nuo šalčio uždengtiems augalams. Nuo sniego svorio gali su lūžti lankai, suplyšti iš sodo tekstilės padarytos priedangos, ir visai tai užgrius augalus.

Nešildomo šiltnamio priežiūra

Sningant būtina nuolat valyti šiltnamio stogą, jei sniego nedaug, gali padėti tiesiog lengvas šiltnamio karkaso bilstelėjimas. Jei susidaro storesnė sniego danga, sniegą lengviausia nuvalyti minkšta šluota su ilga rankena arba lygiąja grėblio puse, apvyniota minkštu audeklu. Metaliniais ar kitais aštriais prietaisais šiltnamių valyti negalima, nes yra didelė rizika pažeisti dangą.

Ką berti ant takų žiemą?

Jei pavyktų takelius nukasti, kol sniegas dar nesumintas, slidžių dangų būtų mažiau. Deja, ne visada sniegą pavyksta laiku nukasti dėl ilgo snygio. ir mišiniai su ja dažniausiai naudojama priemonė. Smėlio ir druskos mišinys skirtas barstyti slidžius ir apsnigtus takelius, kelius, laiptus ir kitas slidžias dangas, nes užtikrina geresnį sukibimą su danga. Mišinių iš druskos ir smėlio arba druskos ir skaldos mišinių galima patiems pasigaminti. Tik reikia žinoti, kad apie 70 proc. mišinio turi sudaryti smėlis. Druskos poveikis greitas, tačiau jos naudojimas turi nemažai trūkumų. Kasmet naudojama ji įsigeria į betoninę dangą ir jai kenkia, gali nusėsti ant pastatų cokolių. Be to, ji gadina batus, kenkia mūsų augintinių letenėlėms, jos likučiai patenka į gruntinius vandenis, dirvožemį ir upes. Druska turi savybę kauptis dirvožemyje ir ten reaguoti su cheminėmis trąšomis bei kitais elementais. Alternatyva druskai gali būti žvyras, akmens drožlės bei kitos sukibimą gerinančios medžiagos. Prie namų nuo slidumo efektyviausiai apsaugo granito smėlis bei granito skalda. Jų neišnešioja vėjas, o atšilus ir ledui nutirpus galima susemti ir panaudoti kitais metais. Sukibimą gerina ir tokios medžiagos pjuvenos, kraikas, pelenai, kurių galima rasti ir savame ūkyje.


Taip pat skaitykite:

Išeiti iš AMP versijos