Nors yra tikrai paprastos konstrukcijos, bet be droselinių sklendžių daug pramonės šakų tiesiog neįsivaizduotų savo veiklos. Ypatingai jų rolė svarbi maisto pramonei. Atsižvelgiant į šiam sektoriui taikomus griežtus higienos ir kitus standartus, peteliškinės sklendės dažnu atveju yra geriausias sprendimas skysčių srauto reguliavimui. Skirkime dėmesį būtent šio tipo įrangai ir pasižiūrėkime į jos naudą, privalumus.
Kaip veikia peteliškinė sklendė?
Iš esmės, peteliškinė sklendė yra paprastas įtaisas, skirtas reguliuoti terpės srautą. Linijoje, vamzdyne arba kitoje sistemoje jis reguliuoja arba stabdo skysčio srautą. Šią sklendę dažniausiai sudaro apskritas diskas arba plokštelė, besisukanti aplink savo ašį vamzdžio skersmens ribose. To disko (vadinamo peteliške arba droselio), kurį galima pasukti 90 laipsnių kampu, padėtis lemia srauto greitį. Sklendę galima visiškai uždaryti, visiškai atidaryti arba labai tiksliai kontroliuoti padėtį.
Peteliškinės sklendės yra vertinamos dėl kompaktiškumo, tikrai paprasto valdymo ir patikimumo. Tiesiog beveik nėra kam gesti ar lūžti. Be to, dėl to, kad jų konstrukcijoje nėra kišenių ar bereikalingų angų, niekas neturėtų užstrigti sklendėje, o tai labai svarbu dėl higienos.
Kam maisto pramonėje naudojamos tokios sklendės?
Kai produktas atsiduria restorane, parduotuvės lentynoje, jūsų pirkinių krepšelyje ar pakuotėje, jis neretai praeina daugybę kokybės kontrolės ir susijusių apdorojimo etapų. Nemažoje jų dalyje savo vietą atranda ir droselinės, peteliškinės sklendės. Kokiuose procesuose konkrečiai jos dalyvauja?
Kadangi maisto produktų gamybos ir apdorojimo sektoriuje svarbiausia išlaikyti produkto grynumą, skonį ir higieną, reikia sklendžių, kurios galėtų reguliuoti srautą. Droselinis variantas susitvarko su pieno, vandens, sulčių produktais, padažų, sirupų, tyrių perpylime. Pagal pneumatinį, rankinį ar elektrinį valdymą parenkamas optimalus srauto greitis. Tai apsaugo produkcijos kokybę.
Cechuose ir linijose, kuriose apdorojami skirtingi produktai, sklendės padeda izoliuoti proceso dalis, išvengti kryžminės taršos ir užtikrinti kiekvienos partijos grynumą iki smulkiausios dalelytės.
Dar du labai svarbūs perdirbimo bei gamybos proceso akcentai – valymas ir dezinfekavimas (CIP sistemose). Čia droselinės sklendės atsiveria ir laiku užsiveria, užkertant kelią mikrobų plitimui ir bereikalingų priemaišų kaupimuisi. Nepamirškime ir to, jog tam tikri maisto gamybos, ruošimo procesai reikalauja specialių slėgio sąlygų. Mūsų minimos sklendės padeda saugiai palaikyti šias sąlygas.