Atėjus rudeniui prasideda grybavimo sezonas, todėl pavojus jais apsinuodyti didėja, nes nuo to neapsaugoti net ir labiausiai patyrę grybautojai. Norint išvengti bėdų, svarbu laikytis pagrindinių grybavimo patarimų.
11 grybavimo patarimų
- Į mišką pasiimkite aštrų peilį: juo pjaustysite grybus, kad nepažeistumėte grybienos. Peilio pagalba nesunkiai įsitikinsite, kad grybų nepažeidė kirminai ir juos iš kart apvalysite.
- Grybauti rekomenduojama anksti ryte. Optimalus laikas grybauti – 6-7 ryto. Jei dieną prieš buvo lengvas lietus, o po to švietė saulė, tai yra tikras ženklas, kad dabar miške yra daug grybų.
- Rinkite tik tuos grybus, kuriuos pažįstate ir esate tikri, kad jie yra valgomi.
- Niekada nerinkite ir nenaudokite grybų, kurių stiebas yra sustorėjęs, apsuptas lukštu: tai būdinga nuodingų grybų savybė.
- Nerinkite pernokusių, gleivingų, suglebusių, sukirmijusių grybų, kurių kepurėlėje ar kotelyje yra pelėsio pėdsakų. Paprastai juose jau yra toksinių medžiagų ir jie labai dažnai yra nuodingi.
- Nerinkite grybų, net ir valgomųjų, miestų parkuose, aikštėse, kiemuose, taip pat prie greitkelių ir prie geležinkelių, prie pesticidais apdorotų laukų, sąvartynuose. Grybai kaupia nuodingas medžiagas ir tampa netinkami maistui.
- Griežtai draudžiama ragauti žalius grybus.
- Grybus geriau rinkti į krepšelį iš beržo žievės arba gluosnio šakelių. Celofaniniai ir popieriniai maišeliai tam netinka: dėl prastos oro cirkuliacijos grybai greitai supūs.
- Tą pačią dieną namo parsineštus grybus reikia surūšiuoti į atskiras rūšis ir atidžiai iš naujo švariai nuvalyti. Visus pernokusius, suglebusius grybus ir tuos, dėl kurių abejojate, ar jie tikrai valgomi, reikia išmesti.
- Grybai turi būti nuvalyti ir apdoroti kulinariniu (terminiu) būdu surinkimo dieną arba ne vėliau kaip kitą rytą. Apatinė žemėmis užteršta stiebo dalis nupjaunama, grybo kepurė kruopščiai nuvaloma nuo žemių ir šiukšlių. Nuo kai kurių grybų kepurėlės pašalinama gleivėmis padengta plėvelė. Grybai taip pat turi būti išdžiovinti iškart po surinkimo.
- Atminkite, kad kai kuriais valgomaisiais grybais galite apsinuodyti, jei jie ilgą laiką buvo karštyje ir spėjo išskirti toksines medžiagas.
Taip pat reikia prisiminti, kad patiekalai iš grybų yra sunkiai virškinami. Jų neturėtų vartoti žmonės, sergantys virškinamojo trakto, kepenų ar lėtinėmis kitų vidaus organų ligomis. Grybų negali vartoti nėščios ir krūtimi maitinančios moterys.
Atsiradus pirmiesiems apsinuodijimo simptomams (pykinimui, skrandžio skausmui), reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją. Apsinuodijimas grybais yra pavojingas, nes dažnai baigiasi mirtimi, dėl to, kad žmonės nepaiso saugos taisyklių.
Laikydamiesi šių paprastų taisyklių, šis grybavimo sezonas bus puikus!
Taip pat skaitykite: