Prognozuojamas spartus elektromobilių paklausos augimas

Elektromobilių paklausa

Esant daugybei iššūkių, tokių įkrovimo infrastruktūra, elektros energijos trūkumas ir akumuliatorių utilizavimas, daugelis abejojo elektromobilių perspektyvomis. Tačiau, remiantis “Dataforce” atliktu tyrimu, elektromobilių paklausos nuosmukis netrukus baigsis.

Tikimasi, kad m. elektrinių transporto priemonių paklausa išliks stabili, o 2025 m. rinka pradės augti. Praėjusiais metais 16 % Europoje parduotų naujų automobilių buvo visiškai elektriniai (BEV). Tikimasi, kad 2024 m. jų šiek tiek sumažės, tačiau analitikai prognozuoja, kad 2025 m. BEV dalis išaugs iki 23 %, 2027 m. – iki 33 %, o 2029 m. – iki 48 %. Iki to laiko parduodamų elektromobilių skaičius viršys automobilių su vidaus degimo varikliais skaičių.

Automobilių su vidaus degimo varikliais dalis palaipsniui mažės nuo 64 % praėjusiais metais iki 55 % kitais metais ir iki 34 % 2029 m. ES planuoja nuo 2035 m. leisti pardavinėti tik nulinės taršos transporto . Hibridinių ir iš tinklo įkraunamų hibridinių automobilių dalis, “Dataforce” duomenimis, šiek tiek padidės nuo 18 % iki 19 %, bet vėliau iki dešimtmečio pabaigos sumažės iki 16 %.

Viena iš šios optimistinės prognozės priežasčių – sumažintos subsidijos elektromobiliams, dėl kurių pirmaisiais 2024 m. mėnesiais BEV paklausa sumažės. Tačiau griežtesni ES CO2 emisijų reikalavimai privers rinką atsigauti iki 2025 m.

Tyrėjai mano, kad technologinė pažanga, masto ekonomija ir nauji konkurentai iš Kinijos lems mažesnes elektromobilių kainas. Taip pat tikimasi, kad gerokai padidės elektromobilių veikimo nuotolis ir įkrovimo .

Tačiau trumpuoju laikotarpiu elektromobilių perspektyvos išlieka nepalankios. Pavyzdžiui, VDA prognozuoja, kad 2024 m. Vokietijoje BEV pardavimai per metus sumažės 17 %. Vasario mėnesį VDA prognozavo, kad 2024 m. bus parduota 451 000 elektromobilių.

Išeiti iš AMP versijos