„Samsung” įspėjo, kad daugelis „Windows” programų neveiks nešiojamuosiuose kompiuteriuose su „Qualcomm” lustais: ką reikės daryti?

Bendrovė „Samsung” kartu su kitais didžiaisiais gamintojais pristatė nešiojamųjų kompiuterių liniją „Copilot+ PC”, kuriuose naudojami „Qualcomm Snapdragon X” procesoriai, tačiau įspėjo pirkėjus Pietų Korėjoje, kad šiuose nešiojamuosiuose kompiuteriuose negalės veikti daugelis įprastų „Windows” programų. Kitose šalyse bendrovė tokių pareiškimų nepateikė.

Terminą „Copilot+ PC” „Microsoft” naudoja apibūdinti kompiuteriams su dirbtinio intelekto algoritmų greitintuvais (NPU – Neural Processing Unit), kurių našumas siekia 40 trilijonų operacijų per sekundę (TOPS), o to pakanka, kad dirbtinio intelekto funkcijos „” sistemoje veiktų dideliu greičiu.

Pirmuosiuose „Microsoft” kompiuterio „Copilot+” egzemplioriuose naudojami lustai „Qualcomm Snapdragon X Elite” su 45 TOPS dirbtinio intelekto greitintuvais ir „Arm” architektūros procesoriai.

Dauguma šiuolaikinių asmeninių kompiuterių veikia su x86 procesoriais, o „Arm” lustais paremti į nepalaiko senos programinės įrangos. Todėl „Microsoft” išleido emuliatorių „Prism”, su kuriuo, bendrovės teigimu, tiek vietinės, tiek emuliuotos programos turėtų veikti vienodai greitai. Tačiau „Samsung” nepritaria „Microsoft” optimizmui.

Korėjos bendrovės padalinys įspėjo potencialius pirkėjus, kad daugelis programų, taip pat „ Illustrator” ir „ Drive” neveiks „Galaxy Book Edge 4 Copilot+” nešiojamuosiuose kompiuteriuose. Tas pats pasakytina ir apie „Fortnite”, „League of Legends” ir net „Microsoft Halo Infinite” – visos šios programos nesuderinamos su „Windows 11 for Arm” procesoriams skirta sistema. Kai kurių Korėjos finansinių paslaugų teikėjų svetainės taip pat negali tinkamai veikti šiuose kompiuteriuose – specialių programinės įrangos versijų reikės net norint prijungti spausdintuvus.

Kitoms šalims skirtuose „Samsung” svetainės skyriuose panašių įspėjimų nerasta, bent jau kol kas. 2005 m. „Microsoft” Pietų Korėjoje pralaimėjo antimonopolinę bylą ir buvo priversta pašalinti kai kuriuos „Windows” komponentus, įskaitant medijos grotuvus – bent jau iki tol, kol šioje šalyje buvo išleistos specialios „Microsoft” operacinės sistemos versijos „”. Bendrovė „Samsung” šios situacijos kol kas nekomentavo.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Autorius Donatas Varnas
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius naujausių technologijų, žiniatinklio bei dirbtinio intelekto temomis. Susisiekti galite el. paštu: donatas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Išeiti iš AMP versijos