Daugelis sveikata besirūpinančių žmonių prie vakarienės išgeria taurę vyno, nes mano, kad tai padeda virškinimui ir yra gan sveikas variantas. Tačiau ar tikrai jis jums naudingas?
Jei manote, kad vynas jums naudingas, taip tikrai nėra. Faktas yra tas, kad vyno vartojimo rizika, net ir nedideliais bei saikingais kiekiais, gerokai viršija bet kokią galimą naudą. Dietologė Julie Upton papasakojo apie pagrindines priežastis, dėl kurių reikėtų nustoti gerti vyną.
Jūs nenumesite svorio
Vynas tiesiogine to žodžio prasme kelia trigubą grėsmę jūsų figūrai ir svoriui, nes vos vienoje šio gėrimo taurėje gali būti nuo 115 iki 125 kalorijų. Be to, vynas didina apetitą ir – netikėtumas – silpnina jūsų valią. Apskritai tai skatina valgyti daug nesveiko maisto ir vėliau galite dėl to gailėtis.
Be to, alkoholis taip pat sutrikdo alkio hormonų veikimą organizme, todėl net ir pavalgę esate alkani ir mažiau sotūs.
Didėja ligų rizika
PSO duomenimis, alkoholis yra stiprus kancerogenas, taigi jis gali sukelti vėžį, nes organizme skyla į junginį, kuris gali pakenkti jūsų DNR.
Iš viso alkoholio vartojimas gali padidinti septynių rūšių vėžio riziką, įskaitant burnos, kepenų, gerklų, gerklės, storosios žarnos ir krūties vėžį. Net ir nedidelis alkoholio kiekis gali padidinti šių ligų riziką.
Širdies sveikata
Raudonasis vynas dažnai vadinamas širdžiai naudingu gėrimu, tačiau tai taip pat yra mitas. Dauguma tyrimų rodo, kad žmonėms, kurie nevartoja alkoholio, o ypač vyno, širdies ligų rizika yra netgi mažesnė.
Be to, tyrėjai praeityje greičiausiai pervertino vyno naudą sveikatai, o iš tikrųjų yra daug kitų veiksnių, kurie taip pat turi įtakos širdžiai, įskaitant gyvenimo būdą ir genetiką.