Šveicarijos mokslininkai išrado visiškai naują šokolado rūšį, pagamintą iš „kakavos želė“. Naujajame recepte naudojama daugiau kakavos pupelių, todėl jis yra sveikesnis ir ekologiškesnis.
Verta pabrėžti, kad šokoladas paprastai gaminamas iš kakavos pupelių, sumaišytų su nedideliu kiekiu minkštimo. Tada ši kakavos masė sumaišoma su cukrumi, pieno milteliais ir kitomis sudedamosiomis dalimis, priklausomai nuo to, kokio tamsumo šokoladas yra. Tačiau, žinoma, į šokoladą dedamas didelis cukraus kiekis reiškia, kad šokoladas nėra itin sveikas užkandis.
Tačiau Šveicarijos Ciuricho ETH mokslininkų sukurtas naujas šokolado receptas gali padėti išspręsti šias problemas. Svarbiausia yra panaudoti daugiau kakavos pupelių medžiagų, kurios paprastai išmetamos, įskaitant didžiąją dalį minkštimo ir vidinį lukšto apvalkalą. Visa tai sumaišoma ir gaunama vadinamoji kakavos želė, kuri yra tokia saldi, kad daugumoje šokolado receptų gali pakeisti cukraus pudrą.
Prireikė nemažai bandymų, kol pavyko rasti tinkamą koncentraciją. Galiausiai komanda apsistojo ties receptu, kuriame galėjo būti iki 20 % kakavos želė, kurios skonis, remiantis aklos degustacijos, atliktos su kvalifikuotų ekspertų grupe, rezultatais, buvo geras, panašus į esamo juodojo šokolado.
Gautame šokolade taip pat buvo 20 % daugiau skaidulinių medžiagų ir 30 % mažiau sočiųjų riebalų nei vidutiniame juodajame šokolade. Tai gali lemti, kad šokoladas bus mažiau kenksmingas sveikatai.
Vis dėlto, kol iš kakavos vaisių pagamintas želė šokoladas pateks į prekybos centrų lentynas, būtini infrastruktūros pokyčiai, kad šokolado gamintojai galėtų jį integruoti į savo darbo procesus.