Datulės yra gausus svarbių maistinių medžiagų šaltinis, turintis daug naudos sveikatai. Dėl didelio kalio kiekio jos naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai bei nervų sistemai, padeda normalizuoti virškinamojo trakto veiklą, gerina atmintį ir miego kokybę, rašo “Good Housekeeping” portalas.
Datulių nauda mūsų organizmui
Šiuos įvairiose šalyse auginamus vaisius galima įsigyti šviežius ir džiovintus, jie būna įvairių rūšių ir skirtingo skonio. Nors kai kurie gali nerimauti dėl datulių sudėtyje esančio cukraus, iš tiesų dėl jose esančių skaidulų glikeminis indeksas yra žemas, todėl jos yra puikus pakaitalas saldumynų mėgstantiems, bet dietos nesilaikantiems žmonėms. Datulėse gausu antioksidantų, pavyzdžiui, fenolinių antioksidantų ir flavonoidų, kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo pažeidimų ir išsaugoti sveikatą.
Be to, jose gausu skaidulų, kurios skatina sveiką virškinimą ir padeda kontroliuoti svorį. Datulės naudingos širdžiai dėl jose esančių antioksidantų ir skaidulų, kurios padeda mažinti uždegimus ir palaiko širdies sveikatą. Jų sudėtyje esančios skaidulos padeda palaikyti sveiką cholesterolio ir trigliceridų kiekį. Šis produktas taip pat gali būti naudingas kaulams stiprinti dėl jame esančių mineralų, tokių kaip fosforas, magnis ir kalcis.
Keturiose datulėse be kauliukų yra:
- 266 kalorijos;
- 1,7 g baltymų;
- 72 g angliavandenių;
- 6,4 g skaidulinių medžiagų;
- 64 g cukrų (iš viso);
- 62 mg kalcio;
- 52 mg magnio;
- 60 mg fosforo;
- 668 mg kalio;
- 86 mcg beta karotino;
- 144 TV vitamino A
Datulės laikomos supermaistu dėl daugybės naudingų junginių, pavyzdžiui, polifenolių. Štai kodėl turėtumėte reguliariai valgyti datules.