Dietologė paaiškino, kodėl vitaminas B9 yra svarbus mūsų sveikatai. Ji taip pat nurodė kelis maisto produktus, kuriuose šio vitamino yra daugiausia. Vitaminas B9 dar vadinamas folio rūgštimi. Šio vitamino mums reikia visą gyvenimą. Folio rūgštis dalyvauja daugelyje biologinių procesų, palaiko imuninę sistemą, teigiamai veikia žarnyno ir kepenų veiklą.
Folio rūgštis dažnai skiriama nėščiosioms, nes šis vitaminas būtinas nėštumo komplikacijų profilaktikai. Folio rūgštis taip pat atlieka svarbų vaidmenį DNR sintezėje, ląstelių dalijimesi ir raudonųjų kraujo kūnelių susidaryme.
Jei į savo racioną įtrauksite maisto produktų, kuriuose yra daug folio rūgšties, galėsite patenkinti kasdienį vitamino poreikį. Natalija Samoilenko pažymėjo, kad optimalus vitamino kiekis suaugusio žmogaus poreikiams patenkinti yra 400 mcg.
Kokiuose maisto produktuose yra vitamino B9?
Lęšiai
100 g lęšių yra 358 mcg folio rūgšties, o tai sudaro 90 % suaugusiam žmogui rekomenduojamos paros normos.
Jautienos kepenys
100 gramų produkto yra 215 mcg folio rūgšties, t. y. maždaug 54 % rekomenduojamos paros vertės.
100 g žalių burokėlių yra 148 mcg folio rūgšties, t. y. 37 % rekomenduojamos paros normos.
Lapiniai žalumynai
100 g žalių špinatų yra 58 mcg folio rūgšties. Lapiniai žalumynai, pavyzdžiui, lapiniai kopūstai, špinatai ir rukola, turi mažai kalorijų, tačiau juose yra daug svarbių maistinių medžiagų.
Brokoliai
100 g brokolių yra 57 mcg folio rūgšties. Mitybos specialistė pažymėjo, kad tokio pat dydžio porcijoje, bet virtuose brokoliuose jau yra 168 mcg folio rūgšties.
Pupelės
100 g virtų pupelių yra 131 mcg folio rūgšties.
Grūdai, makaronai ir duona yra praturtinti folio rūgštimi, tačiau šio vitamino kiekis skiriasi.