Bananai yra vienas populiariausių vaisių. Nors jie atkeliauja pas mus iš šiltųjų kraštų, jų kaina nėra labai didelė. O dėl skonio ir maistinės vertės jie tokie geidžiami. Jie yra ne tik puikus kalio ir energijos šaltinis, bet ir turi gausybė kitų mineralinių medžiagų ir vitaminų.
Yra daug idėjų, kaip naudoti bananus virtuvėje. Paprastai juos valgome kaip užkandį, tačiau jie taip pat gali būti įvairių desertų ingredientas. Tačiau ne visi žino, kad valgydami šį vaisių galite sau pakenkti. Ir tai ne apie tamsųjį galiuką. Mitas, kad ten slepiasi kirminai ar toksinai, gali būti nukeltas į pasakas. Jokio blogio ten nėra. Tai tik likusi žiedkočio dalis.
Tamsioji banano galo dalis neatrodo labai apetitiškai. Be to, jos tekstūra ir skonis skiriasi nuo likusios vaisiaus dalies. Tačiau ją valgyti nėra pavojinga. Jos visai nereikia nupjauti.
Faktas, kad bananus reikia plauti. Tai neturi nieko bendra su jų lupimu. Teršalai gali lengvai patekti ant valgomosios vaisiaus dalies. Jie yra stipriai užkonservuoti, kad atlaikytų kelionę. Kruopščiai nuplovus bananus, kenksmingos medžiagos nepatenka į mūsų maistą.
Bananas yra puikus užkandis. Jame yra daug kalio, jis maistingas ir jį sudaro 75 % vandens, kas iš pirmo žvilgsnio nėra akivaizdu.
Taip pat neturėtume bijoti patamsėjusių bananų. Saugūs yra ir tie, kurie turi dėmelių, ir tie, kurie yra visiškai rudi. Dar daugiau, jie gali būti net sveikesni.
Žaliuose bananuose yra daug krakmolo, kuris yra tiesiog kietas ir mažiau saldus. Bananams nokstant, jų spalva keičiasi. Iš pradžių jis tampa geltonas, o paskui rudas. Pasikeičia ir kai kurios jo maistinės vertės. Tamsus bananas yra minkštesnis ir saldesnis.
Svarbu suvokti, kad ne tik neplauti bananai gali pakenkti. Valgant bananą reikia atkreipti dėmesį į vieną dalyką – tamsiai raudonos arba rudos spalvos liniją, einanti per banano vidurį, arba tokios spalvos dėmės vaisiaus paviršiuje.
Tai signalas, kad bananai yra užkrėsti nigrosporiniu pelėsiu. Jo vartojimas gali kelti rimtą pavojų. Jei banane yra tokia linija, geriau jo nevalgyti.