Turėtų sureaguoti kiekvienas telefono turėtojas: privalote pašalinti šias programėles iš savo telefono, ekspertai įspėja apie galimas pasekmes

Puikiai žinote, kad „ Protect“ patikrina, ar „Google Play“ parduotuvės programėlėse nėra kenkėjiškų programų. Be to ši „Google” programėlė taip pat tikrina trečiųjų šalių programėles, kad apsaugotų jūsų telefoną nuo virusų „Android“ įrenginiuose. Bet pasirodo, kad be kenkėjiškų programų platinimo yra ir kitų būdų pavogti vartotojų duomenis.

Pastaruoju metu buvo pašalintos dvi programėlės iš „Google Play“. Taigi geriau patikrinti, ar jų nėra jūsų telefone. „Pradeo“ saugos įmonė teigė, kad dvi „Google Play“ parduotuvės programėlės surinko didžiulius vartotojų duomenų kiekius, nepaisant priešingų jų teiginių.

Daugiau nei 1,5 milijono žmonių atsisiuntė šias „Wang Tom“ programėles. Mažiausiai 1 žmonių atsisiuntė failų atkūrimo ir duomenų atkūrimo (com.spot.music.filedate) programą, o daugiau nei 500 000 žmonių atsisiuntė failų tvarkyklę (com.file.box.master.gkd).

Abiejų programėlių „Play“ parduotuvės sąrašuose klaidingai teigiama, kad jos nerenka naudotojų duomenų, tačiau šios programėlės netgi pažeidė Europos Sąjungos Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR), kuris reikalauja, kad surinktus asmens duomenis būtų galima pašalinti. Apsaugos įmonė nustatė, kad šios programėlės į Kiniją siunčia pavogtus vartotojų duomenis.

apima: kontaktų sąrašus, daugialypės terpės failus (vaizdus, garso įrašus, vaizdo įrašus), naudotojo vietą realiuoju laiku, mobiliojo ryšio šalies kodą, tinklo operatoriaus informaciją, SIM teikėjo tinklo kodą ir OS versijos numerį. Dėl to sistema tapo pažeidžiama atakoms, tokioms „Pegasus“ šnipinėjimo .

„Google“ patvirtino, kad pašalino šias dvi kenkėjiškas programėles iš „Play“ parduotuvės. „Google Play Protect“ apsaugo „Android“ įrenginius, kuriuose veikia „Google Play“ paslaugos, nuo žinomų kenkėjiškų programų, net jei jos ateina iš išorinių šaltinių. Šios programos turėtų būti pašalintos, jei jos vis dar yra vartotojo telefone, nes jos vis tiek gali būti pavojingos.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Autorius Donatas Varnas
KAIPKADA.LT portalo straipsnių autorius naujausių technologijų, žiniatinklio bei dirbtinio intelekto temomis. Susisiekti galite el. paštu: donatas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Išeiti iš AMP versijos