Vasaros karštis: kodėl pavojinga palikti vaiką automobilyje

Kodėl nereikėtų palikti vaiko automobilyje

Vasarą, esant karštam orui, kyla karščio ir saulės smūgio pavojus. Viena iš pavojingų situacijų, kai taip gali nutikti, yra vaikų palikimas automobiliuose. Plačiau apie tai skaitykite šiame straipsnyje.

Kodėl pavojinga palikti vaiką automobilyje

Per karščius uždarytame automobilyje, net ir tokiame, kuriame įrengtas oro , gali labai greitai pakilti iki pavojingo lygio – kartais per 10 minučių iki 20 laipsnių Celsijaus. Todėl net trumpas laikas, praleistas įkaitusiame automobilyje, gali turėti tragiškų pasekmių.

 

Saulės smūgis: kaip atpažinti simptomus

Kasmet visame pasaulyje užregistruojama vaikų mirtingumo atvejų dėl šilumos smūgio karštame automobilyje. Daugumos įvykių, daugiau nei 50 proc. atvejų, priežastis – tėvų (globėjų) užmaršumas.

25 proc. vaikų mirčių užregistruojama dėl to, kad tėvai nepakankamai įvertina riziką. Kai kurie mano, kad palikti vaiką automobilyje, pavyzdžiui, prie prekybos centro, kelioms minutėms nėra pavojinga.

Dar 25 % mirčių įvyksta, kai vaikas patenka į transporto priemonę ir lieka įstrigęs. Tokie atvejai dažniau pasitaiko 2-4 metų amžiaus vaikams.

Kodėl automobiliai greitai įkaista?

automobilio salone greitai įkaista dėl “šiltnamio efekto”. Kai saulės spinduliai patenka ant prietaisų skydelio, vairo ar sėdynės, jie lėtai įkaista. Tada šie objektai įkaitina orą automobilio viduje.

Nors vasarą automobiliai dėl aukštos lauko temperatūros įkaista dažniau, vėsesnėmis dienomis temperatūra automobilio viduje taip pat gali pakilti iki pavojingo lygio.

Kaip atpažinti vaiko šilumos smūgį?

yra labiau pažeidžiami šilumos smūgio nei suaugusieji. Jų termoreguliacijos sistema yra mažiau efektyvi, todėl jie greičiau perkaista. Be to, kūdikiams ir mažiems vaikams kyla didesnis pavojus, nes jie negali atpažinti perkaitimo simptomų, negali atidaryti automobilio durų ar nusivilkti perteklinių drabužių.

Šilumos smūgis gali sukelti rimtų medicininių pasekmių: vidaus organų pažeidimus, alpimą ir net mirtį.

Pirmieji karščio išsekimo simptomai:

Jei pasireiškia bent vienas iš šių simptomų, būtina kuo greičiau išvesti vaiką iš įkaitusio automobilio ir suteikti pirmąją pagalbą – pirmiausia duoti jam vandens mažais gurkšneliais.

 

Kaip išvengti tragedijos?

 

Išeiti iš AMP versijos