Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

VMI instrukcija, kaip skirti GPM (1,2 ir 0,6 proc.) paramas 2024 metais

GPM paramos skyrimas 2024 metais
Mindaugas Bružas

Jau visai netrukus startuos gyventojų pajamų deklaravimas 2024 (už metus). Kartu su deklaravimu nepamirškite užpildyti prašymą skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) jūsų pasirinktai organizacijai. Prašymą galima užpildyti tik e. būdu per Elektroninio deklaravimo sistemą (toliau – EDS). Tą padaryti yra lengva ir paprasta. Pateikiame pilną instrukciją su nuotraukomis.

 

GPM paramos skyrimas 2024 metais

Prašymą skirti dalį sumokėto GPM paramai galima pateikti iki š. m. gegužės 1 d. per EDS, adresu https://deklaravimas.vmi.lt, pasirinkus Deklaravimas > Pildyti formą.

Dėmesio! Paramos gavėjams, tarp jų ir meno kūrėjams, galima skirti iki 1,2 proc. sumokėto GPM dalies, politinėms partijoms – iki 0,6 proc., profesinėms sąjungoms ar jų susivienijimams – iki 0,6 proc.

Kas gali skirti dalį GPM paramos?

Gyventojai deklaruodami pajamas kiekvienais metais gali skirti paramai dalį sumokėto pajamų mokesčio nuo jų gaunamo darbo užmokesčio, dividendų, individualios veiklos pajamų ar pelningai parduoto turto.

Kiek procentu galima skirti GPM paramai

 

Plačiau apie GPM paramos skyrimą

Gyventojas, iki einamųjų metų gegužės 1 d. užpildęs ir pateikęs VMI Prašymo pervesti pajamų mokesčio dalį  paramos gavėjams ir (ar) politinėms partijoms FR0512 formą, m. gali paskirti:

  • iki 1,2 proc. pajamų mokesčio — paramos gavėjams: juridiniams asmenims (išskyrus profesines sąjungas arba profesinių sąjungų susivienijimus) ir meno kūrėjams, pagal Labdaros ir paramos įstatymą turintiems teisę gauti paramą, ir
  • iki 0,6 proc. pajamų mokesčio — profesinėms sąjungoms arba profesinių sąjungų susivienijimams, pagal Labdaros ir paramos įstatymą turintiems teisę gauti paramą, ir
  • iki 0,6 proc. pajamų mokesčio — politinėms partijoms, kurios yra įstatymų nustatyta tvarka įregistruotos Juridinių asmenų registre, atitinka įstatymų reikalavimus dėl politinės organizacijos narių skaičiaus ir kurioms nėra pradėta pertvarkymo arba likvidavimo procedūra. 2024 m. (nuo 2023 m. mokestinio laikotarpio pajamų) ir vėlesniais metais galės skirti politinėms organizacijoms (politinėms partijoms ir (ar) politiniams komitetams.

2025 m. (nuo 2024 m. mokestinio laikotarpio pajamų) ir vėlesniais metais galės būti skiriama:

  • iki 1,2 procento pajamų mokesčio — paramos gavėjams: tik nevyriausybinėms organizacijoms ir (ar) meno kūrėjams, pagal Labdaros ir paramos įstatymą turintiems teisę gauti paramą, ir
  • iki 0,6 procento — profesinėms sąjungoms ir (ar) profesinių sąjungų susivienijimams, pagal Labdaros ir paramos įstatymą turintiems teisę gauti paramą, ir
  • iki 0,6 procento — politinėms organizacijoms, kurios yra įstatymų nustatyta tvarka įregistruotos Juridinių asmenų registre, atitinka įstatymų reikalavimus dėl politinės organizacijos narių skaičiaus ir kurioms nėra pradėta pertvarkymo arba likvidavimo procedūra,

Pajamų mokesčio dalį vienu Prašymu galima skirti ilgesniam nei vienerių metų laikotarpiui. Maksimalus laikotarpis yra 5 m. (pastarieji praėję kalendoriniai metai ir ateinantys 4 m.), tačiau, ją skiriant, reikėtų atsižvelgti į pajamų mokesčio dalies gavėjų atžvilgiu nuo 2024 ir 2025 m. taikomus pakeitimus.

 

Kaip pateikti prašymą GPM paramai skirti?

Prisijunkite prie EDS adresu https://deklaravimas.vmi.lt

Prisijungti-prie-eds

Prisijungti prie EDS galima per išorines sistemas, pvz., el. bankininkystę, su el. parašu ar su VMI priemonėmis.

Prisijungti-prie-eds-2

 

Prisijungę prie sistemos, skiltyje „Deklaravimas“ pasirinkite „Pildyti formą“. Prašymą skirti paramą rasite „Dažniausiai pildomų formų“ sąraše:

Pildyti-forma

Formos pildymo lange spauskite gaublio ikoną:

Paspauskite-gaublio-ikona

Paspaudus gaublio ikoną, atsidarys pirmasis paramos vedlio langas.

I. Jei už 2023 m. mokestinį laikotarpį nebuvo paskirta pagal ankstesnį prašymą, norėdami pradėti pildymą, spauskite „Pradėti“. Toliau žiūrėti 6 punktą. .
II. Jei paramą už 2023 m. jau skyrėte pagal ankstesniais metais pateiktą prašymą, pirmame vedlio lange matysite duomenis apie Jūsų skirtą paramą.

Paspaudę „Tęsti“ galėsite koreguoti ar pateikti naujus duomenis. Toliau žiūrėkite 7 punktą.

Pasirinkite-paramos-gavejus

Atsidariusiame gavėjo paieškos lange įrašykite gavėjo pavadinimą ir spauskite „Tęsti“. Kitame lange užpildykite būtiną prašymo informaciją: kokią dalį mokesčio ir iki kokio mokestinio laikotarpio skiriate. Taip pat galite nurodyti ir mokesčio dalies paskirtį. Suvedę duomenis spauskite „Išsaugoti“

Gavejo-paieskos-langas

Prašymo tvarkymo lange galite pridėti daugiau gavėjų – spausti „Pridėti naują įrašą“ ir toliau atlikti veiksmus, kurie aprašyti 6 žingsnyje. Taip pat galite koreguoti jau pateiktus duomenis:

  • Redaguoti konkrečiam gavėjui nurodytą informaciją.
  • Kopijuoti įrašą (atsiras dar vienas toks pats įrašas).
  • Ištrinti įrašą.

Jei daugiau gavėjų pridėti nenorite/baigėte redagavimą, peržiūrėkite, ar duomenys teisingi, ir spauskite „Taip, teisingi“.

Patvirtinkite-duomenis

Patvirtinę duomenų teisingumą, atsidariusiame lange spauskite „Formuoti prašymą“. Pasirinkus mygtuką „Tęsti pildymą vėliau“, Jums bus suformuotas prašymo ruošinys, kuris EDS bus saugomas 21 d. Jį galėsite rasti skiltyje Deklaravimas > Pildyti formą, iš dažniausiai pildomų formų sąrašo pasirinkę „ skirti paramą“, pasirinkite skiltį „Tęsti pildymą“ ir spauskite ant formos kodo.

Suformuokite-paramos-prasyma

Suformavus prašymą, jame matysite pasirinktus paramos gavėjus ir jiems skirtą pajamų mokesčio dalį. Norėdami pateikti prašymą, spauskite „Pateikti“. Pasirinkus „Pateikti vėliau“ EDS suformuotas prašymo ruošinys bus saugomas 21 d. Jį galėsite rasti skiltyje Deklaravimas > Pildyti formą, iš dažniausiai pildomų formų sąrašo pasirinkę „Prašymas skirti paramą“, pasirinkite skiltį „Tęsti pildymą“ ir spauskite ant formos kodo.

Pateikite-prasyma-pervesti-dali

Daugiau informacijos apie GPM dalies skyrimą paramai rasite VMI svetainėje. Konsultacijos mokesčių klausimais – telefonu 1882 (+370 5 260 5060) ar 8 5 2191 777, taip pat galima pateikti paklausimą e. būdu per Mano VMI. ir konsultacijos klientų aptarnavimo padaliniuose – su išankstine rezervacija.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
1 komentaras