Žuvų taukų papildai rekomenduojami dėl juose esančių omega-3 riebalų rūgščių, tačiau naujas tyrimas atskleidė galimą žalingą poveikį. Tyrimas, kuriame dalyvavo 415 000 žmonių, parodė, kad žuvų taukų vartojimas gali padidinti insulto ir širdies ligų riziką sveikiems žmonėms.
Pasirodo, kad sveiką širdies ir kraujagyslių sistemą turintiems žmonėms šių papildų vartojimas iš tikrųjų gali padidinti insulto ir kitų širdies ligų tikimybę.
Išanalizavus daugiau kaip 415 000 Jungtinės Karalystės 40-69 metų amžiaus dalyvių sveikatos duomenis paaiškėjo, kad maždaug trečdalis jų reguliariai vartojo žuvų taukus.
Žalingi ir sveiki žuvų taukai
Rezultatai parodė, kad sveikiems dalyviams vartojant žuvų taukų papildus, prieširdžių virpėjimo tikimybė padidėjo 13 %, o insulto rizika – 5 %. Pasak tyrėjų, vaistinėse ir nereceptinėse parduotuvėse parduodami žuvų taukai dažnai būna nepakankamai išvalyti, taip pat ir nuo žuvies sudėtyje esančių sunkiųjų metalų, pavyzdžiui, gyvsidabrio.
Tačiau tyrimas taip pat parodė, kad žmonėms, sergantiems širdies ligomis, reguliariai vartojant žuvų taukus prieširdžių virpėjimo rizika sumažėja 15 %, o širdies nepakankamumo – 9 %.
Tyrėjai pabrėžia, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, siekiant nustatyti tikslius mechanizmus, kuriais žuvų taukai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, ir suprasti, kaip dozės ir grynumo pokyčiai gali paveikti jų veiksmingumą ir saugumą.