Jei dėl subraižytų tefloninių keptuvių viskas daugiau ar mažiau aišku, tai dėl medinių virtuvės įrankių vis dar kyla klausimų. Kiek saugu naudoti iš šios natūralios medžiagos pagamintus įrankius gaminant maistą? Atsakymą į šį klausimą pateikė šaltinis „Huffpost“.
Mediena, be jokios abejonės, yra graži. O medinė mentelė yra tausojantis puodus ir keptuves įrankis, stiprus ir patvarus. Kartu ši medžiaga gali sulaikyti maisto kvapus, o jei ji porėta, tampa ir bakterijų veisimosi vieta.
„Mediniai šaukštai ir mentelės gali sulaikyti mikroorganizmus medžiagos porose, – sako Brianas Quocas Le, maisto mokslininkas ir knygos „150 atsakymų į maisto klausimus“ autorius.“ Plaunant muilu ir karštu vandeniu galima pašalinti didžiąją dalį mikroorganizmų, tačiau kai kurie vis tiek liks ir dauginsis.“
Išvada – medinius įrankius plauti iš karto po naudojimo, o ne palikti juos kelias valandas mirkti kriauklėje. Kad bakterijos išgyventų, joms reikia drėgmės, o kai mediena išdžiūsta, bakterijos žūsta. O indaplovėje, žinoma, tokių įrankių plauti nereikėtų: per aukšta temperatūra gali juos deformuoti ir sugadinti.
Argi mediena nėra antimikrobinė medžiaga?
„Kai kurių rūšių medienoje, pavyzdžiui, ąžuolo, pušies ir vyšnios, yra didelė natūralių antimikrobinių junginių – taninų – koncentracija, kurie stipriai stabdo daugelio mikroorganizmų augimą“, – aiškina Le.
Tačiau čia yra kabliukas: ne visi mediniai šaukštai gaminami iš brangių, aukštos kokybės medžio rūšių. Be to, net ir antimikrobinės medžiagos turi ribas. Pasak Šiaurės Karolinos valstijos universiteto saugių indų informavimo ir švietimo direktorės Ellen Shoemaker, bakterijos įsikuria ant bet kokio drėgno medinio paviršiaus, ir jei jis visiškai neišdžiūsta, natūralus savaiminis valymas neįmanomas.
Ar galima naudoti sutrūkinėjusius įrankius?
Kiekvienas savo virtuvėje turi ką nors, ko jau seniai laikas atsikratyti – suskilinėjusias lėkštes ir puodelius, subraižytas nepridegančias keptuves, patamsėjusias aliuminio keptuves. Ne išimtis ir sutrūkinėję mediniai šaukštai ar mentelės.
„Ant pažeistų medinių šaukštų lengviau užsilaiko bakterijos, – sako Detweileris. – Įtrūkimai, įskilimai ir įpjovimai sukuria paslėptas erdves, kuriose gali kauptis maisto dalelės ir drėgmė, todėl šaukštą sunku kruopščiai išvalyti. Šiose vietose gali daugintis bakterijos ir net pelėsis.“
Jei šaukštas ar mentelė apskritai neatrodo gerai, laikas jį pakeisti. O naują kartą per mėnesį reikėtų patepti mineraliniu aliejumi, skirtu mediniams prietaisams prižiūrėti – taip prailginsite jo tarnavimo laiką. Nereikėtų naudoti ir agresyvių dezinfekavimo priemonių plovimui.
Pasiūlysiu labai paprastą metodą, kaip greitai ir efektyviai pašalinti mikrobus. Nusipirkite vaistinėje Salicilo spirito 1-2% stiprumo ir su sterilia vata išvalykite medinius šaukštus. Beje, Salicilo spiritą galite nusipirkti be recepto.