Antioksidantai reikalingi organizmui apsaugoti nuo senėjimo ir ligų. Tai didelė grupė medžiagų, įskaitant vitaminus A, E, C, beta karotiną, likopeną, cinką, polifenolius ir daugelį kitų. Jie apsaugo ląsteles ir jų DNR nuo laisvųjų radikalų sukeliamo oksidacinio streso.
Be to, jaunatviškumą padeda išlaikyti omega-3 riebalų rūgštys ir kolageno glikaciją stabdančios medžiagos. Šio proceso metu tarp baltyminių skaidulų susidaro ryšiai, kurie neleidžia kolagenui išlaikyti savo formos. Todėl oda praranda elastingumą, stangrumą ir papilkėja, o kraujagyslės sustingsta ir negali normaliai maitinti vidaus organų.
Išvardytų maistinių medžiagų galima lengvai rasti įprastuose maisto produktuose.
Senėjimą stabdantys produktai
Pomidorai
Pomidoruose gausu augalinio pigmento likopeno. Jis suteikia daržovėms raudoną spalvą ir yra stiprus antioksidantas. Taigi jis ne tik palaiko jauną odos išvaizdą, bet ir apsaugo ją nuo nudegimų saulėje.
Be to, likopenas mažina kraujo krešulių susidarymą, cholesterolio kiekį kraujyje, stiprina kraujagysles ir taip apsaugo nuo širdies priepuolių.
Likopenas ypatingas tuo, kad termiškai apdorotas jis nesunaikinamas ir dar geriau pasisavinamas. Todėl naminiai arba pirktiniai pomidorų padažai ir pasterizuotos sultys yra tokie pat naudingi kaip ir švieži pomidorai.
Kakava ir juodasis šokoladas
Juose yra ypatingos grupės flavonoidų – flavonolių. Todėl jos pasižymi didesniu antioksidaciniu aktyvumu nei daugelis kitų maisto produktų, įskaitant mėlynes ir açai uogas.
Be to, šokoladas ir kakava mažina uždegimą, todėl mažėja širdies ir kraujagyslių ligų ir kai kurių vėžio rūšių rizika.
Kakava taip pat skatina endorfinų, kurie mus daro laimingus, gamybą. Štai kodėl daugelis žmonių streso metu trokšta šokolado.
Migdolų riešutai
Juose taip pat gausu antioksidantų flavonoidų, kurie apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, pratęsia jaunystę ir net mažina rūkymo žalą organizmui.
Tiesa, kad žievelėje yra daugiausia maistingųjų medžiagų, todėl migdolus geriau valgyti neluptus.
Juose taip pat gausu magnio, kuris palaiko imuninę sistemą, nervinių impulsų perdavimą, gerina širdies veiklą ir padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Galiausiai migdolai didina vyrų lytinį potraukį.
Petražolės
Juose yra daug antioksidantų, todėl jis lėtina senėjimą.
Be to, petražolės padeda inkstams sulaikyti kalcį, normalizuoja šlapimo pH ir mažina akmenų susidarymo riziką. Augalo eterinis aliejus taip pat apsaugo nuo patinimų ir patogeninių bakterijų bei grybelių.
Citrina
Citrinų sultyse esantis vitaminas C yra stiprus antioksidantas, kuris taip pat stiprina imuninę sistemą.
Citrinos taip pat padeda sergant geležies stokos anemija. Pačiame vaisiuje nėra daug geležies, tačiau vitaminas C ir citrinos rūgštis gali padėti pasisavinti geležį iš kitų maisto produktų. Citrinų žievelės gali sumažinti odos vėžio riziką.
Mėlynės
Jame gausu flavonoidų, kurie apsaugo nuo laisvųjų radikalų. Šios uogos taip pat gali sumažinti depresijos riziką, pagerinti atmintį vyresniame amžiuje ir sustiprinti kaulus.
Taip pat skaitykite: