Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) skelbia apie pavojingą maisto produktą, aptiktą Lietuvoje. Didžiųjų prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Rimi“, „Šilas“ ir kitose parduotuvėse buvo prekiaujama šaltai rūkyta kiaulienos šonine, kurią pagamino „Biovela-Utenos mėsa“. Šio gaminio 140 g pakuotėse rasta patogeninių mikroorganizmų – Listeria monocytogenes bakterijų, keliančių rimtą pavojų sveikatai. Visus vartotojus, įsigijusius šią prekę, VMVT įspėja ją nedelsiant grąžinti.
Prekės identifikacija ir veiksmai rinkoje
Nesaugios kiaulienos šoninės partijos numeris yra 241013002, o galiojimo laikas nurodytas iki 2024 m. gruodžio pradžios. Šios partijos gaminiai jau buvo išplatinti pagrindiniuose Lietuvos prekybos centruose. Įmonė, laikydamasi savikontrolės procedūrų, jau ėmėsi veiksmų susigrąžinti nesaugius produktus iš rinkos ir saugiai juos sunaikinti. VMVT pabrėžia, kad šios prekės negalima vartoti jokiu būdu – produktas kelia rimtą grėsmę sveikatai.
Listeriozės pavojus: kas turėtų būti ypač atsargūs?
Ši nesaugi mėsa yra užteršta Listeria monocytogenes bakterijomis, sukeliančiomis listeriozę – pavojingą ligą, kuri ypač gresia tam tikroms žmonių grupėms: nėščioms moterims, naujagimiams, senyvo amžiaus žmonėms ir asmenims su silpna imunine sistema.
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad listeriozė gali sukelti karščiavimą, raumenų skausmus, virškinimo sutrikimus, o sunkesniais atvejais – rimtus nervų sistemos pažeidimus, tokius kaip galvos skausmai, sprando sustingimas ir net traukuliai.
Nėščios moterys turėtų būti ypač atsargios, nes listeriozė gali sukelti persileidimus, vaisiaus mirtį arba naujagimių infekcijas.
Bakterijų savybės ir plitimo keliai
Listeria monocytogenes bakterijos išsiskiria dideliu atsparumu aplinkos veiksniams. Jos gali daugintis net esant žemoms temperatūroms (4–6°C) ir išgyventi druskingoje aplinkoje. Tai padidina jų išgyvenimo galimybes maisto produktuose, kurie nėra pakankamai termiškai apdoroti, kaip šiuo atveju rūkytoje kiaulienos šoninėje.
Pagrindinis listeriozės užkrato šaltinis yra gyvūninis maistas, ypač mėsa, pieno produktai ir nepakankamai apdoroti maisto produktai. Bakterijos taip pat gali plisti per dirvožemį, užterštą gyvūnų ekskrementais, ir per augalus, tręšiamus mėšlu. Dėl šios priežasties, maisto tvarkymo ir paruošimo higiena yra itin svarbi, kad būtų išvengta užsikrėtimo.
Atsakingas vartotojų elgesys: ką daryti įsigijus nesaugų produktą?
VMVT ragina visus pirkėjus, kurie įsigijo šaltai rūkytą kiaulienos šoninę, nevalgyti jos, o grąžinti ją į parduotuves, kuriose buvo pirktas produktas. Prekės grąžinimas yra esminis žingsnis, siekiant apsaugoti save ir savo artimuosius nuo galimos listeriozės infekcijos. Pirkėjai taip pat gali kreiptis į VMVT dėl papildomos informacijos apie veiksmus, kurių reikia imtis, jei produktas jau buvo suvartotas.