Pasak mitybos specialistų, raudonoji paprika yra maistinių medžiagų ir vitamino C kiekio rekordininkė, tačiau tai nereiškia, kad turėtumėte atsisakyti valgyti žaliąsias ar geltonąsias paprikas. Paaiškiname plačiau.
Skirtingų spalvų paprikos pasižymi skirtingomis naudingomis savybėmis, raudonojoje paprikoje yra daugiausia vitamino C ir antioksidanto likopeno, kuris apsaugo gleivinę nuo uždegimų. Valgydami geltonąją papriką palaikysite imuninę sistemą ir stiprinsite kraujagysles.
Geltonojoje paprikoje yra pakankamai beta karotino, kuris daro kraujagysles elastingesnes, yra atsakingas už ląstelių atsinaujinimą, saugo nuo nudegimų saulėje ir teigiamai veikia regėjimo aštrumą, teigė gydytojai.
Žaliosiose paprikose yra daug antioksidantų, medžiagų, slopinančių patogeninę mikroflorą ir užtikrinančių geresnį ląstelių kvėpavimą. Kartu daržovė nepraranda savo naudingųjų savybių termiškai apdorojant.
Vitaminas C termiškai apdorojant išnyks, tačiau likopenas ir beta karotenas sustiprins jų poveikį, todėl galite drąsiai ją kepti ir ji bus lengviau virškinama, sakė mitybos specialistai.
Sveikas žmogus per dieną gali drąsiai suvalgyti pusę vienos nedidelės paprikos, tačiau verta prisiminti, kad daržovėje yra nemažai organinių rūgščių ir stambiųjų augalinių skaidulų, todėl jei jums paūmėjo virškinamojo trakto ligos, paprikas reikėtų valgyti atsargiai.
Ar šis turinys buvo naudingas?