JAV ir Ispanijos mokslininkai nustatė, kad kasdien valgant graikinius riešutus, sumažėja blogojo cholesterolio kiekis ir širdies bei kraujagyslių ligų rizika. Tyrimo rezultatai paskelbti Amerikos širdies asociacijos žurnale „Circulation”, praneša „ScienceDaily”.
Graikinių riešutų nauda
Graikiniuose riešutuose gausu alfa-linoleno rūgšties, kuri priklauso omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių grupei. Anksčiau buvo įrodyta, kad žmonės, kurie reguliariai valgo graikinius riešutus, rečiau serga širdies ligomis ir patiria insultą.
Naujame tyrime ekspertai nustatė priežastį. Paaiškėjo, kad graikiniai riešutai ne tik mažina blogojo cholesterolio kiekį, bet ir gerina cholesterolio dalelių dydžio santykį.
„Mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolio dalelės būna įvairaus dydžio. Mažos, tankios dalelės dažniau siejamos su ateroskleroze, apnašomis arba riebalų sankaupomis, kurios kaupiasi arterijose”, – patikslino tyrimo vadovas Emilio Roso, Barselonos klinikinės ligoninės Endokrinologijos ir mitybos tarnybos Lipidų klinikos direktorius.
Autoriai savo darbą skyrė tyrimui, ar graikiniai riešutai prisideda prie sveiko senėjimo. Jie stebėjo 708 sveikus 63-79 metų amžiaus žmones, gyvenusius Barselonoje ir Kalifornijoje.
Dalyviai buvo suskirstyti į darbo grupę ir kontrolinę grupę. Pirmieji dvejus metus kasdien gaudavo po pusę puodelio graikinių riešutų. Abiejose grupėse buvo tikrinamas cholesterolio kiekis, lipoproteinų koncentracija ir dalelių dydis.
Po dvejų metų darbo grupės dalyvių bendras cholesterolio kiekis sumažėjo vidutiniškai 8,5 %, MTL cholesterolio kiekis sumažėjo vidutiniškai 4,3 %, o labiausiai kenksmingų mažų MTL dalelių kiekis sumažėjo vidutiniškai 6,1 %. Jie taip pat neužfiksavo reikšmingo svorio prieaugio.
„Kasdien suvalgydami saują graikinių riešutų lengvai pagerinsite širdies ir kraujagyslių sveikatą. Daugelis žmonių nerimauja dėl nepageidaujamo svorio priaugimo, kai į savo mitybą įtraukia riešutus. Mūsų tyrimas parodė, kad graikiniuose riešutuose esantys sveikieji riebalai neskatina svorio augimo”, – pabrėžė Roso.
Taip pat skaitykite: