Tikras alyvuogių aliejus turėtų būti „šviežio“ kvapo. Skonis gali būti neutralus, kartus arba aštrus, teigia ekspertai.
Pasirinkite ypač tyrą, aukštos kokybės alyvuogių aliejų
Specialistų teigimu, kartais nesąžiningi gamintojai nekokybišką alyvuogių aliejų ženklina kaip aukštos kokybės aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų arba maišydami jį su pigiu neutraliu aliejumi, pavyzdžiui, saulėgrąžų ar rapsų, padidina jo kiekį.
Vienintelis būdas įsitikinti, kad alyvuogių aliejus yra falsifikuotas, yra laboratorinė analizė. Tačiau nekokybišką produktą galite atpažinti ir namuose. Įpilkite šiek tiek aliejaus į švarią stiklinę ir gurkštelėkite taip, kad produktas visiškai padengtų liežuvį. Tikras pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus turėtų būti šiek tiek aštrus ir tuo pačiu kartus, o netikras arba skiestas alyvuogių aliejus bus silpno skonio ir aromato. Kuo alyvuogių aliejus kartesnis tuo geriau.
Žinoma kai kurie tikri aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejai gali būti blankaus skonio. Kad nebūtumėte apgauti, ekspertai rekomenduoja aliejų pirkti patikimose vietose. Pirkdamas aliejų turguose ir net iš „vietinių gamintojų“ Italijoje, vartotojas gali gauti nekokybišką prekę, kuri nebuvo griežtai patikrinta.
Ant alyvuogių aliejų pakuočių turi būti nurodyta:
- gamintojo pavadinimas ir logotipas;
- alyvuogių derliaus nuėmimo metai;
- adresas ir koordinatės;
- telefonas;
- pageidautina, kad būtų nurodytas polifenolių kiekis;
- pageidautina, kad būtų nurodytas rūgštingumas.
Apskritai, kuo didesnis produkto atsekamumas, tuo didesnė tikimybė, kad jo kokybė yra aukšto lygio. Be to nereikėtų tikėtis, kad už 5-10 eurų išsirinksite labai kokybišką aliejų. Tikrai gero aliejaus kainos prasideda nuo 15 eurų.