Visi grūdai, išskyrus manų kruopas ir kuskusą, prieš verdant turėtų būti nuplauti. Kai kuriuos grūdus geriausia skalauti šaltame vandenyje, kitus – karštame, o tretiems patinka verdantis vanduo.
Soras geriausia užpilti verdančiu vandeniu ir po to kelis kartus nuplauti šiltu vandeniu.
Miežius taip pat reikėtų nuplauti šiltame vandenyje, bet mirkyti šaltame.
Apvaliuosius ryžius reikėtų 10-15 min. mirkyti šiek tiek šiltame vandenyje ir po to perplauti šaltu vandeniu.
Plonus ir smulkius ryžius galima mirkyti šaltame sūdytame vandenyje, jų neplaunant.
Sriubai skirtų ryžių nereikia mirkyti, bet juos reikia nuplauti, 3-5 minutes pavirti ir tada sudėti į sietelį. Tuomet šiuos ryžius galite dėti į sriubą. Jei laikysitės šio patarimo, ryžių sriuba bus skaidri.
Kodėl reikia nuplauti grūdus?
Visuose grūduose yra fitino rūgšties, kuri kenkia organizmui ir trukdo jam įsisavinti naudingus mikroelementus iš maisto.
Tai reiškia, kad jei gaminsite grūdus jų neplaudami, jūsų organizmas iš jų negaus nieko naudingo.
Grūduose taip pat yra daug krakmolo, kurį būtina nuplauti.
Kuo mažiau krakmolo grūduose, tuo mažesnis produkto glikeminis indeksas, o tai reiškia, kad tokie grūdai ilgam pasotina organizmą ir nedidina cukraus kiekio kraujyje.