Mandarinų skonio savybės labai priklauso nuo jų veislės. Tačiau perkant svarbu atkreipti dėmesį ne tik į ją, bet ir į vaisiaus būklę, teigė mitybos specialistai.
Ekspertų teigimu, renkantis mandariną reikėtų remtis šiais faktoriais:
- veislės pasirinkimas;
- kvapas;
- vaisiaus išvaizda;
- pelėsio buvimą/nebuvimą.
Nuo mandarinų veislės priklauso, koks bus jų skonis.
Reikia atkreipti dėmesį į veislę. Turkiški yra rūgštūs. Kai kurie žmonės mėgsta marokietiškus – jie saldūs, apvalesni ir ryškesnės oranžinės spalvos. Yra ispaniškų, kurie taip pat saldesni.
Kokybiškas mandarinas turėtų gerai kvepėti. Ant jo neturėtų būti pelėsių. Dažnai mandarinai ne pelyja, o džiūsta – tokių vaisių nereikėtų vartoti, pabrėžė mitybos specialistai. Sudžiūvę mandarinai praranda savo savybes.
Šviežių mandarinų minkštimas nuo žievelės lengvai atsiskiria, todėl juos lengva nulupti. Jei sutraiškėte jį rankose ir pamatėte, kad minkštimas visas sutrūnijęs, tai ženklas, kad mandarinas ilgai gulėjo. Bet kuriuo atveju mandarinas neturi būti sausas: minkštimas gali būti nesultingas. Žinoma, dėl žievelės, kuri apsaugo vaisių nuo karščio ir šviesos, vaisius gana ilgai išlaiko savo naudingąsias savybes, tačiau vis dėlto pasenę mandarinai praranda savo maistingas ir naudingas savybes bei sumažėja jų vitaminų sudėtis.