Kiaušiniai – puikus baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis, tačiau ar žinote, kaip juos valgyti, kad gautumėte maksimalią naudą sveikatai? Dažnai girdime įvairių nuomonių apie kiaušinius – vieni teigia, kad reikėtų valgyti tik baltymus, kiti gi, kad trynys yra pats vertingiausias. Iš tiesų, norint gauti visas maistines medžiagas, svarbu vartoti visą kiaušinį.
Mitybos specialistai rekomenduoja kepti kiaušinius taip, kad trynys išlaikytų savo formą ir būtų baltymo viršuje. Taip baltymai, riebalai ir kalorijos bus tinkamai subalansuoti, o jūs gausite visą kiaušinio teikiamą naudą.
Teisingas kiaušinių valgymas
Kodėl tai svarbu?
- Cholesterolis: Valgant visą kiaušinį, padidėja „gerojo” cholesterolio (didelio tankio lipoproteinų) kiekis, o tai sumažina aterosklerozės, insulto ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką.
- Cholinas: Viename kiaušinyje yra apie ketvirtadalį reikiamos paros normos cholino, kuris gerina širdies ir smegenų veiklą, reguliuoja atmintį ir nuotaiką.
- Sotumo jausmas: Didelis baltymų kiekis kiaušiniuose leidžia ilgiau jaustis sotiems, todėl tai puikus pasirinkimas norintiems kontroliuoti savo svorį.
Taigi, nebijokite valgyti viso kiaušinio – tai tikrai naudinga jūsų sveikatai