Saulėgrąžų aliejus yra vienas populiariausių augalinių aliejų, naudojamų maisto gaminimui ir kepimui. Jis tinka aukštai temperatūrai, todėl yra tinkamas naudoti gaminant įvairų maistą. Tačiau yra keletas maisto produktų, kuriuos kepant naudoti saulėgrąžų aliejų gali būti ne pats geriausias pasirinkimas.
Alyvuogės
Alyvuogės dažnai naudojamos užkandžiams ir salotoms gaminti. Tačiau kepant alyvuoges saulėgrąžų aliejuje gali nepageidaujamai pasikeisti jų skonis ir tekstūra. Saulėgrąžų aliejus pasižymi aukštesne oksidacijos temperatūra, todėl alyvuogės gali prarasti kai kurias savo savybes.
Žuvis
Žuvis yra vertingų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgščių, šaltinis. Tačiau kepant žuvį saulėgrąžų aliejuje dėl aukštos temperatūros gali susidaryti kenksmingų junginių ir prarasti kai kurias naudingas žuvies savybes.
Geriausia rinktis žemesnės oksidacijos temperatūros aliejų, pavyzdžiui, alyvuogių aliejų, kad išsaugotumėte žuvyje esančias maistingąsias medžiagas.
Jūros gėrybės
Jūros gėrybės, pavyzdžiui, krevetės, aštuonkojai ar kalmarai, turi švelnią mėsą, todėl gaminant reikia su jomis elgtis atsargiai. Saulėgrąžų aliejus, pasiekęs aukštą temperatūrą, gali sudaryti aldehidai, kurie gali neigiamai paveikti jūros gėrybių skonį ir aromatą.
Norint išsaugoti jų švelnumą ir šviežumą, rekomenduojama naudoti alyvuogių aliejų arba sviestą.
Šaltinis: Sports.kz