Daugelyje tautų kultūrų česnakas naudojamas ne tik kaip pagardas ir prieskonis, bet ir kaip vaistas nuo įvairių negalavimų. Ar tikrai jis toks naudingas?
Iš karto reikėtų pažymėti, kad česnakas yra visiškai saugus kalorijų atžvilgiu (100 g. česnakų = 143 kcal). Česnakas taip pat neturi jokios įtakos cukraus kiekiui kraujyje ir svorio didėjimui.
„Česnakuose gausu vitaminų B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, D, PP, A ir mineralinių medžiagų: kalio, silicio, fosforo, kalcio, natrio, magnio, sieros, chloro, boro, vanadžio, germanio, kobalto, mangano, molibdeno, vario, chromo, rubidžio, geležies, cinko, fluoro, seleno ir kitų“, – sako specialistai.
„Tokia įvairi sudėtis teigiamai veikia imuninę sistemą, užtikrina antivirusinę ir priešgrybelinę apsaugą, kovoja su parazitais. Česnakas taip pat yra geras antiseptikas.
Kalbant apie poveikį medžiagų apykaitai, česnakas gali sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį ir teigiamai veikti kraujo klampumą, normalizuoti kraujospūdį. Tai gera insulto ir infarkto prevencija.
Dar viena česnako teikiama nauda – atminties, smegenų veiklos ir nuotaikos gerinimas.
Jei turite problemų su lytiniu potraukiu, įtraukite į savo racioną česnaką, jis yra labai stiprus afrodiziakas.
Pakanka per dieną suvalgyti vieną skiltelę, kad pajustumėte visas jo naudingąsias savybes. Atsargumo reikėtų imtis sergant skrandžio opalige ir pankreatitu.