Papasakosime, kaip paruošti kiaulpienių užpilą ir kur jį naudoti. Kiaulpienių užpilas yra universalus produktas. Jį galima naudoti ir augalams tręšti, ir kenkėjams naikinti. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip pasigaminti kiaulpienių užpilą, kur jį naudoti galima, o kur – ne.
Kiaulpienių nauda
Kiaulpienėse yra daug naudingų elementų: fosforo, kalcio, kalio, mangano, geležies ir kitų – juos kaupia augalo šaknys. Žaliuose lapuose ir stiebuose gausu azoto, juose yra fitoncidų ir eterinių aliejų. Žieduose yra vitamino C ir B6, magnio, geležies, boro ir daugelio kitų elementų.
Kaip kiaulpienes naudoti sode? Pirma, tai puiki trąša daržovėms ir sodo augalams, antra, jos puikiai padeda nuo įvairių kenkėjų.
Kuo naudingos kiaulpienių trąšos:
Kiaulpienių trąšos mažina dirvožemio rūgštingumą ir prisotina jį naudingomis bakterijomis, kurios gerina jo struktūrą;
Kiaulpienių užpilai veiksmingai apsaugo nuo amarų, pilkojo puvinio ir kitų ligų.
Be to, kaip jau minėta, naudodami tokį užpilą galite išspręsti iš karto dvi problemas – atsikratyti piktžolių ir patręšti savo augalus.
Kokius augalus galima laistyti kiaulpienių antpilu, o kokių – ne?
Prieš pradėdami kalbėti apie šių trąšų receptus, turėtumėte išsiaiškinti, ką galima laistyti kiaulpienių antpilu ir kokiems augalams jis netinka.
Kiaulpienių užpilas tinka:
Paprikoms;
Pomidorams;
Agurkams;
Braškėms ir žemuogėms;
Rožėms, lelijoms.
Nenaudokite kiaulpienių užpilo svogūnams, česnakams, burokėliams – šios trąšos stabdys jų augimą ir vystymąsi.
Kaip pasigaminti kiaulpienių užpilą?
Užpilui pasigaminti galite naudoti kiaulpienių žiedus, stiebus, lapus ir šaknis. Galite paruošti gryną kiaulpienių užpilą arba kiaulpienių ir dilgėlių mišinį.
Kaip pasigaminti kiaulpienių užpilą: paimkite didelį indą (tinka 10 litrų kibiras), pripildykite jį iki 1/2 kiaulpienėmis (be sėklų!) ir užpilkite šiltu vandeniu, nesiekiančiu 5-7 cm viršaus (palikite vietos putoms). Išmaišykite ir uždenkite dangčiu, palikdami tarpą orui keistis. Arba galite kibirą uždengti folija ir keliose vietose pradurti.
Šias trąšas laikykite 1-2 savaites, kas 3-4 dienas užpilą pamaišykite. Paruoštas užpilas neturėtų fermentuotis. Tada jį reikia filtruoti ir skiesti vandeniu (1:10). Naudokite jį augalų laistymui.
Kiaulpienių ir dilgėlių užpilui imkite šių žolelių lygiomis dalimis ir viską paruoškite taip pat.
Svarbu: koncentruoto užpilo negalima naudoti gryno – jis gali pažeisti šaknis, todėl trąšas reikia skiesti vandeniu.
Taip tręšti galima kartą per 21 dieną prieš žydėjimą ir kartą per 14 dienų pasirodžius vaisiams. Daugiametės gėlės, medžiai ir krūmai skystomis žaliosiomis trąšomis netręšiami nuo antrosios vasaros pusės.
Piktžolių liekanas (išspaudas) galima panaudoti pakartotinai arba kompostuoti su kiaulpienių kompostu.
Kiaulpienių užpilas braškėms ruošiamas šiek tiek kitaip: 500 g susmulkintų kiaulpienių + 10 litrų šilto vandens.
Jį reikia palikti dvi dienas, o tada filtruoti ir išpurkšti ant braškių krūmų. Šis purškimas atliekamas gegužės-birželio mėnesiais (kartą per 14 dienų), taip pat jau nuėmus derlių ir nupjovus lapus.
Kaip naudoti kiaulpienes nuo kenkėjų?
Kiaulpienių užpilas dažnai naudojamas nuo kenkėjų, pavyzdžiui, amarų.
Jis ruošiamas taip: 300 g susmulkintų kiaulpienių lapų + 10 litrų šilto vandens. Palikite per naktį, tada perkoškite ir nupurkškite augalus.
Šį purškimą reikia atlikti 3-6 kartus per 3-4 dienas, esant sausam ir ramiam orui. Jei lijo, purškimą reikia pakartoti.
Svarbu: šis užpilas visada turi būti ruošiamas šviežias – jo negalima laikyti.