Krapai – kvapnus prieskonis, kurio auginimas nereikalauja daug priežiūros ar vietos. Deja, bet kartais beaugdami krapai pradeda gelsti. Kodėl taip nutinka ir kaip išsaugoti derlių?
Pagrindinės krapų pageltimo priežastys
- Dirvožemis. Krapams svarbu, kad dirva būtų neutrali. Jei ji yra itin rūgšti – krapai pagelsta, todėl geriau ją nukenksminti pelenais. Pernelyg šarminėje dirvoje krapai gali paruduoti. Tokiu atveju verta naudoti rūgštines medžiagas, kad sumažėtų dirvos pH.
- Krapai gali pakeisti spalvą tiek per daug laistant, tiek esant nepakankamai drėgmei. Jei pastebėjote, kad krapai yra susisukę, vadinasi augalas kenčia dėl vandens trūkumo.
- Apšvietimas. Jei krapai yra veikiami tiesioginių saulės spindulių, jie pagelsta ir susisuka. Karščiausiomis dienomis vietas, kuriose auga krapai, patariama pridengti agroplėvele.
- Kai krapai sodinami pernelyg tankiai, jie džiūsta ir gelsta. Stenkitės sodinti 1-2 cm atstumu vienas nuo kito.
- Kenkėjai. Krapai bijo amarų, todėl augalus verta apdoroti muiluotu vandeniu arba cinamono tirpalu.