10 gyvūnų ir paukščių, kurie lieka ištikimi vienas kitam visą gyvenimą

Mindaugas Bružas

Išlikti ištikimam savo išrinktajam visą gyvenimą yra ne tik žmonių lemtis. Gyvūnų karalystėje yra daug monogamijos pavyzdžių, kai pora metai iš metų yra neišskiriama. Kartu jie rūpinasi palikuoniais, išgyvena karščius ir šalčius. Pakalbėkime apie kai kuriuos iš jų.

Gulbė

Ko gero, tai pats ryškiausias visą gyvenimą trunkančios poros pavyzdys paukščių pasaulyje. Jos kartu augina ir rūpinasi jaunikliais dvejus metus. Gulbės gali pakeisti partnerius tik tuo atveju, jei vienas iš jų žūsta. Tačiau tokia meilė turi ir liūdnesnę pabaigą: gyvasis partneris netrukus miršta iš liūdesio ir ilgesio. Dėl šios savybės atsirado gerai žinomas posakis apie gulbių ištikimybę, o gražūs ir grakštūs paukščiai yra pasakų, legendų ir dainų herojai.

Vilkas

Nepaisant grėsmingos ir atšiaurios išvaizdos, šie plėšrūnai poroje yra amžino švelnumo ir ištikimybės pavyzdys. Jie gyvena tipišką šeimyninį gyvenimą, kai patinas iš pradžių rūpinasi patele ir su ja flirtuoja, paskui kartu ieško vietos veistis. Už palikuonių priežiūrą atsakingi abu tėvai arba net visa banda. Pora liks kartu tol, kol jiems leis. Arba tol, kol įsikiš .

Pingvinas

Patinas apie savo meilę ir norą sukurti porą pareiškia pasitelkęs gražiausią pakrantėje rastą akmenuką. Jei jo priimama, galima įrengti bendrą erdvę kiaušiniams perinti ir palikuoniams auginti. Jie taip pat kartu augina jauniklius, pakeisdami vienas kitą šioje svarbioje pozicijoje.

Pingvinai

Papūgos

Lizdus jie stato kartu, iš visur atsinešdami bet kokios tinkamos medžiagos: žolės šakelių, šakelių, medžio žievės. Net ir tada, kai jaunikliai šiek tiek paauga ir gali patys apsirūpinti maistu, tėvai toliau jais rūpinasi ir maitina. Tuo pat metu patelė ir patinas nestokoja švelnių jausmų vienas kitam, glaudžiai glaudžiasi ant šakelės.

Papūgos ant delno

Jūrų arkliukai

Jie išsiskiria tuo, kad patinas yra atsakingas už palikuonių veisimą poroje. Per poravimosi šokį patelė jam meta kiaušinėlius, prisispaudusi prie vieno ar kito šono. Tai yra darbo pasidalijimas.

Žvirblinė pelėda

Šie plėšrieji paukščiai rodo puikų šeimos lizdo statymo pavyzdį. Pirmiausia patinas suranda tinkamą vietą, ją sutvarko ir tik tada pradeda ieškoti patelės, skraidydamas aplink duobutę ir skleisdamas duslius garsus. Kuri „jauna dama” į šį kvietimą atsilieps klyksmu, su ta ir susiporuos. Patelė sėdės ant kiaušinių, o partneris turėtų atnešti jai maisto. Visiška idilė!

Albatrosai

Per poravimosi sezoną didžiausi iš skraidančių paukščių toli nuo savo buveinės nenutolsta, nors galėtų. Jiems prireikia kelerių metų, kol susiporuoja, bet po to neišsiskiria. Jie kartu deda , maitina jauniklius, augina juos ir išsiunčia į pirmąjį skrydį. Tai trunka beveik metus.

Banginis

Nepaisant šių didžiausių Žemės gyvūnų bandos instinkto, jie dažniausiai būna monogamiški. Sukurtos poros kartu išgyvena nėštumą, kuris gali trukti iki pusantrų metų, paskui kartu plaukia į šiltus vandenis atsivesti palikuonių. Dėl stipriai išvystyto motinystės instinkto patelė tampa negailestingu perkūnu kiekvienam, kuris ketina prisiartinti prie jos vienintelio jauniklio. O jam ji yra saugumo garantas ir skanaus riebaus pieno šaltinis mažiausiai metus.

Bebras

Dėl savo nuostabaus kailio šie stambūs graužikai nebijo šalčio ir poravimosi žaidimus rengia po ledu. Poroje dominuoja patelė, tačiau darbo turi ir patinas. Juk reikia rūpintis ne tik nauja karta, bet ir prižiūrėti ankstesniais metais užaugusius jauniklius. Taigi jie gyvena kaip draugiška šeima namelyje ant tvenkinio kranto.

Bebrai

Didysis jaučiaragis

Gražuoliai paukščiai iš raganosių šeimos demonstruoja pasiaukojimo dėl savo palikuonių pavyzdį. Pasirinkusi tinkamą duobutę, patelė joje užkasa save kiaušinių inkubacijos ir jauniklių maitinimo laikotarpiui. Patinas atsako už tai, kad jie gautų viską, ko jiems reikia. Pirmiausia jis atneša statybinės medžiagos lizdo įėjimui uždaryti. Tada pro siaurą angą jis tiekia maistą maitinančiai motinai. Vėliau, kai prie patelės prisijungia augantys jaunikliai, porcijos didėja. Nenuostabu, kad kai patelė ir jos vaikai išlaisvinami iš nelaisvės, patinas atrodo gerokai liesesnis. Tačiau dabar visa šeima yra kartu.

Per šias ir kitas monogamines gyvūnų ir paukščių poras išmintinga gamta moko mus ištikimybės ir švelnumo, kaip kurti santykius ir rūpintis palikuoniais. Meilės nėra vien tik sėdėjimas ant šakelės. Reikia dirbti dėl partnerio, mainais gaunant tiek pat dėmesio.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą