Jei esate kepėjas, tikriausiai jau žinote, kad yra begalė miltų rūšių. Ir pasirodo, kad kai kurie iš jų yra sveikesni už kitus. Miltai turi didelę įtaką tam, kiek sveikas bus iš jų pagamintas produktas ar patiekalas. Galbūt atėjo laikas įprastus baltuosius miltus pakeisti sveikesnėmis alternatyvomis.
Kokosų miltai
Kokosų miltai garsėja tuo, kad juose nėra grūdų ir glitimo, jie gaminami malant džiovintą kokosų minkštimą.
Tačiau turėtumėte atkreipti dėmesį, kad šiuose miltuose bus daugiau kalorijų nei įprastuose grūdų miltuose, tačiau jie yra puikus baltymų, riebalų, skaidulinių medžiagų ir mineralų šaltinis. Ypač daug geležies ir kalio yra kokosų miltuose.
Kokosų miltai nuo grūdų miltų skiriasi ir tuo, kad juose yra nemažai riebalų. Daugiausia jų yra sočiųjų, sudarytų iš trigliceridų – junginių, kurie gali sumažinti uždegimą ir palaikyti gerą medžiagų apykaitą.
Specialistai sutaria, kad kokosų riebalai organizmą veikia kitaip nei greitasis maistas ar keptas ir perdirbtas maistas. Šie junginiai ne tik nepakenks jūsų organizmui, bet ir suteiks daug naudos.
Migdolų miltai
Šie miltai tinka ir žmonėms, kurie nevalgo glitimo, nes juose nėra grūdų ir jie gaminami malant blanširuotus migdolus. Migdolų miltuose itin gausu magnio, omega-3 nesočiųjų riebalų ir augalinių baltymų.
Be to, šiuose miltuose galima rasti daug vitamino E, kuris yra stiprus antioksidantas. Tačiau turėkite omenyje, kad migdolai, kaip ir dauguma riešutų, yra gana kaloringi.
Grikių miltai
Grikių miltai gaminami iš maltų grikių, o šis augalas nėra giminingas kviečiams, todėl juose taip pat nėra glitimo. Grikių miltai yra šiek tiek žemiško skonio ir dažnai naudojami tradiciniams japoniškiems soba makaronams gaminti. Tai ne tik geras skaidulinių medžiagų, bet ir baltymų bei mikroelementų, tokių kaip manganas, geležis, fosforas, magnis ir varis, šaltinis.
Tyrimai parodė, kad grikių miltai gali sumažinti cukraus kiekį diabetu sergančių žmonių kraujyje. Jie taip pat gali pagerinti širdies sveikatą. Grikių miltai taip pat pasižymi priešvėžinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.