Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

4 šalutiniai bananų vartojimo poveikiai: ką turėtumėte apie juos žinoti

Odeta Bartkevičiūtė

Jei mėgstate bananus dėti į kokteilius arba užkandžiauti jais tarp valgymų, turėtumėte žinoti, kokį poveikį šie vaisiai gali turėti jūsų organizmui. Įsitikinkite, kad šis produktas nepakenks jūms.

laikomi gana saugiu sveikatai vaisiumi, tačiau reikia žinoti tinkamą kiekį, kiek jų galima suvalgyti. Jei suvalgysite per daug,  galite susidurti su nemaloniomis pasekmėmis sveikatai.

šalutiniai bananų vartojimo poveikiai

Svorio padidėjimas

Žinoma, bananai yra mažiau kaloringi nei mėgstamas sausainis ar traškučių pakelis. Tačiau tai nereiškia, kad dėl jų negalite priaugti svorio. Pasirodo, jei nesigilinsite į porcijos dydį, net iš vaisių galite gauti per daug kalorijų.

Viename vidutinio dydžio banane yra apie 105 kalorijos. Pavyzdžiui, apelsinas turi tik 62, o dubenėlis pjaustyto arbūzo – 45. Taigi, jei ieškote mažai kaloringo užkandžio, geriau rinkitės kitą vaisių arba stebėkite, kiek bananų suvalgote.

Migrena

Jei dažnai patiriate galvos skausmus ir migreną, apsvarstykite galimybę išbraukti bananus iš savo kasdienės mitybos raciono. Šiuose vaisiuose yra tiramino – medžiagos, kuri iš tikrųjų yra migrenos sukėlėjas.

Atminkite, kad banano žievelėje šios medžiagos yra 10 kartų daugiau nei banano minkštime, todėl prieš valgydami vaisių kruopščiai pašalinkite visą žievelę.

Dantų ėduonis

Bananuose yra labai daug krakmolo, kuris gali sukelti rimtą dantų ėduonį, jei nesilaikote geros dantų higienos. Nepamirškite po kiekvieno valgio išsiskalauti burną ir bent du kartus per dieną išsivalyti dantis.

Atkreipkite dėmesį, kad neprinokę bananai turi daugiausiai krakmolo, todėl jie gali sukelti daugiausia dantų problemų. Jų išvengsite, jei parduotuvėje rinksitės prinokusius .

Kai kurie rodo, kad bananai gali būti žalingesni burnos ertmei nei šokoladas ir kramtomoji .

Mieguistumas

Jei manote, kad pradėti dieną užkandžiaujant bananais yra gera idėja, galbūt keisti įprotį. Net ir vienas bananas gali sukelti mieguistumą. Taip yra dėl aminorūgšties triptofano, kuris mažina protinę veiklą ir verčia jus mieguistais. Be to, bananuose taip pat gausu magnio – mineralo, kuris padeda atpalaiduoti raumenis.

Tačiau būtent dėl šių savybių vaisiai gali būti puikus užkandis prieš miegą.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą