Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

5 sudėtingų sprendimų priėmimo būdai

Priimk tinkamus spendimus
Mindaugas Bružas

Per dieną priimame tūkstančius sprendimų. Dauguma jų yra nedidelės ir nepastebimos: ar sekti nuorodą, ar atsigerti kavos, ar paprašyti pagalbos. Tačiau yra sprendimų, kurie gali turėti didelės įtakos mūsų gyvenimui. Tokiais atvejais geriau elgtis rimtai. Siūlome penkias galimybes.

5 sudetingu sprendimu priemimo budai

Sudarykite privalumų ir trūkumų sąrašą

Tarkime, galvojate apie persikraustymą. Paimkite popieriaus lapą ir parašykite klasikinį privalumų ir trūkumų sąrašą. Tada kiekvieną elementą įvertinkite nuo 1 iki 10, atsižvelgdami į jo svarbą jums asmeniškai.

Pavyzdžiui, jei jums tikrai reikia būti arti , prie šio punkto įrašykite 9 arba 9,5 balo. Jei parašysite, kad gyvenate netoli kalnų, bet patys mėgstate laiką leisti mieste, o ne kopti į kalnus, rezultatas bus tik 2 arba 3 balai. Tas pats pasakytina ir apie minusus. Jei jums svarbi karjera, „mesti mylimą darbą” gali būti įvertinta 8 balais.

Sudėkite visus taškus ir pažiūrėkite, kas juos nusveria. Galite sudaryti atskirą sąrašą parinkčiai „nejudėti”. Palyginkite rezultatus. Pamatysite logišką skaičių, paremtą emocijomis. Tai dažnai padeda išsiaiškinti pasąmoninius siekius.

Apsvarstykite savo galimybes

Pradėkite nuo blogiausio scenarijaus įsivaizdavimo ir to, jaustumėtės, jei jis taptų realybe. Šis planavimo metodas vadinamas „priešmirtiniu”. Įsivaizduokite, kad jūsų sprendimas pasirodė esąs siaubingas ir projektas žlugo. Išnagrinėkite visas galimas nesėkmės priežastis ir pagalvokite, kaip jų išvengti. Tai padės išvengti daugybės problemų.

Tada įsivaizduokite geriausią scenarijų ir įvertinkite, kaip jaučiatės. Jei nesijaučiate laimingi ir kupini entuziazmo, verta pagalvoti apie priežastis.

Šį metodą naudoja „”. Prieš rašydami kodą programuotojai parašo pranešimo spaudai ir DUK skyriaus juodraštį. Taip komanda iš anksto aptaria ir išsprendžia sudėtingiausius klausimus ir nustato produkto ę. Jei negalite parašyti įtikinamo pranešimo spaudai, gali būti, kad neverta dirbti su produktu.

Nepasikliaukite kraštutinumais, ieškokite vidurio

Dažnai užstringame bandydami pasirinkti vieną iš dviejų galimybių. Daugiau mokytis ar pradėti savo verslą? Persikelti į kitą miestą ar likti savajame? Ir pamirštame, kad tarp jų yra dar kelios kitos . Pavyzdžiui, dalį metų praleiskite vienoje vietovėje, o kitą dalį – kitoje. Arba dar kelerius metus gyvenkite savo mieste, o paskui išvykite.

Teisingas pasirinkimas nebūtinai turi būti vienas iš dviejų variantų. Dažnai įmanoma rasti lankstų sprendimą.

Pasinaudokite kitų patarimais, bet ne sprendimais

Tai geras būdas surinkti naudingos informacijos. Pavyzdžiui, jei negalite apsispręsti dėl persikraustymo, nesikonsultuokite tik su draugais ir giminaičiais. Jie yra suinteresuoti šiuo klausimu. Svarbiau pasikalbėti su žmogumi, kuris jau persikėlė. Paklauskite, ar jie patenkinti savo sprendimu.

Verslo klausimais samdykite konsultantą. Arba susiraskite žmogų, kuris turi gerų šios srities žinių, ir mokykitės iš jo.

Venkite paslėptų planų

Kai atidėliojate ir atidedate svarbų sprendimą vėlesniam laikui, vis tiek renkatės. Paprastai ne pats geriausias.

Tarkime, reikia atleisti darbuotoją, bet delsite, kad išvengtumėte nemalonios scenos. Jei tai nekompetentingas arba toksiškas asmuo, savo pasirinkimu kenkiate visai komandai. Atminkite, kad sprendimo atidėjimas pats savaime yra sprendimas, turintis realių pasekmių.


Taip pat skaitykite:

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Naujienų, įvykių ir patarimų autorius. KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Susisiekti galite el. paštu: mindaugas@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą