Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

65 tūkst. eurų bauda: kodėl Vokietijoje draudžiama naikinti vapsvas – priežastys stebina

Odeta Bartkevičiūtė

Vokietijoje vapsvų negalima naikinti dėl kelių priežasčių, susijusių su aplinkos ir biologinės įvairovės išsaugojimu.

Kodėl Vokietijoje negalima naikinti vapsvų?

  • Rūšių apsauga: vapsvos, ir daugelis kitų vabzdžių, yra svarbi ekosistemos dalis. Jos atlieka svarbų vaidmenį augalų apdulkinimo, kenkėjų kontrolės ir kituose svarbiuose ekologiniuose procesuose. Vapsvų naikinimas gali sutrikdyti šiuos natūralius procesus.
  • Teisinis reglamentavimas: Vokietijoje galioja , kuriais saugomos tam tikros vabzdžių rūšys, įskaitant vapsvas ir bites. Pagal Federalinį gamtos apsaugos įstatymą (Bundesnaturschutzgesetz) tam tikros vapsvų rūšys yra saugomos, o už jų lizdų užmušimą ar sugadinimą gali būti skiriamos griežtos baudos.
  • Aplinkosauginis sąmoningumas: Vokietijos gyventojų aplinkosauginis sąmoningumas yra aukštas. Gyventojai supranta, kaip svarbu išsaugoti gamtinę pusiausvyrą, ir stengiasi veikti pagal darnaus vystymosi ir gamtos apsaugos principus.

Taigi naikinti vapsvas yra bendros Vokietijos biologinės įvairovės išsaugojimo ir aplinkos apsaugos strategijos dalis.

Kokios baudos gresia už vapsvų naikinimą Vokietijoje?

Vokietijos televizijos kanalo DW (Deutche Welle) vaizdo įraše pažymima, kad baudos už vapsvų žudymą gali siekti 65 tūkst. eurų.

„Vokietijoje draudžiama žaloti ir naikinti vapsvas, taip pat naikinti vapsvų lizdus”, – sakoma vaizdo įraše.

Be to, pažymima, kad baudos gali skirtis priklausomai nuo regiono.

„Didžiausia yra Brandenburge. Ten už retos vapsvos sunaikinimą teks sumokėti 65 tūkst. eurų baudą. Už paprastųjų vapsvų naikinimą – iki 50 tūkst. eurų”, – įspėja žurnalistai.

@dw_berlinfresh Killing these insects is prohibited in Germany under the Federal Nature Conservation Act. ????????❌ What's it like where YOU live? #berlin #germany #environment #bees #savethebees #cultureshock #livingabroad ♬ original sound – Berlin Fresh

Iš viso Vokietijoje yra beveik 600 vapsvų rūšių, tačiau tik 8 iš jų gali įgelti žmogui. Taip pat pažymima, kad tik 2 vapsvų rūšys gali užpulti žmones gatvėje.

 

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Gamtos mokslų specialistė. Rašau straipsnius KAIPKADA.LT svetainei apie mūsų planetos gamtą, augmeniją ir gyvūnus. Susisiekti galite el. paštu: odeta@kaipkada.lt, bendras redakcijos telefonas: +370 695 72614
Rašyti komentarą